ISS - Mezinárodní vesmírná stanice

Mezinárodní vesmírná stanice ISS skončí v roce 2031 v Tichém oceánu

Mezinárodní vesmírná stanice ISS skončí v roce 2031 v Tichém oceánu. Agentura federální vlády USA zodpovědná za civilní kosmický program, za všeobecný výzkum vesmíru a za výzkum v oblasti letectví, tedy NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) hodlá provozovat Mezinárodní vesmírnou stanici až do konce roku 2030. Poté by se ISS měla cíleně zřítit do odlehlé části Tichého oceánu známé jako Point Nemo.

Vesmírná laboratoř, která byla spuštěna v roce 2000, obíhá více jak 420 kilometrů nad Zemí. Působilo na ní více jak 200 astronautů z 19 různých zemí, kteří představující nepřetržitou lidskou přítomnost ve vesmíru. NASA uvedla, že to dále budou už komerčně provozované vesmírné platformy, které nahradí ISS jako místo pro spolupráci a vědecký výzkum.

„Soukromý sektor je technicky a finančně schopen vyvinout a provozovat komerční destinace na nízké oběžné dráze s pomocí NASA. Těšíme se na sdílení našich získaných lekcí a provozních zkušeností se soukromým sektorem, abychom jim pomohli vyvinout bezpečné, spolehlivé a cenově dostupné efektivní cíle ve vesmíru,“ uvedl v prohlášení Phil McAlister, ředitel komerčního prostoru v ústředí NASA.

Vesmírný hřbitov

Ve zprávě International Space Station Transition Report NASA uvedla, že je vše naplánováno tak, že ISS skončí řízeným zřícením na Zemi v Tichém oceánu, a to v jeho neobývané jižní oblasti známé jako Point Nemo. Zpráva uvádí, že k deorbitu dojde v lednu 2031.

Bod Nemo, pojmenovaný dle námořníka z ponorky z románu Julese Verna „Dvacet tisíc mil pod mořem“, je bod v oceánu, který je nejdále od pevniny a byl vodním hřbitovem již pro mnoho dalších kosmických lodí.

Tato oblast se nachází přibližně 4 828 kilometrů od východního pobřeží Nového Zélandu a 3 218 kilometrů severně od Antarktidy. Odhaduje se, že země létající do vesmíru, jako jsou USA, Rusko, Japonsko a evropské země, tam od roku 1971 potopily více než 263 kusů vesmírného odpadu.

Třetí dekáda ISS

ISS příštích osm let ovšem nebude zahálet. Dle zprávy NASA uvedla cíle pro příští desetiletí, a to včetně využití ISS jako pro tranzitní misi na Mars. „Mezinárodní vesmírná stanice vstupuje do svého třetího a nejproduktivnějšího desetiletí jako přelomová vědecká platforma v mikrogravitaci,“ uvedla Robyn Gatesová, ředitelka Mezinárodní vesmírné stanice v ústředí NASA.

„Toto třetí desetiletí je jedním z výsledků, které staví na našem úspěšném globálním partnerství při ověřování průzkumných a lidských výzkumných technologií na podporu průzkumu hlubokého vesmíru, pokračující v navracení lékařských a ekologických přínosů pro lidstvo a pokládání základů pro komerční budoucnost na nízké oběžné dráze Země.“

Vesmírná stanice si připsal mnoho vědeckých prvenství. První předmět, který byl vytištěn v 3D na vesmírné stanici, se datuje k roku 2014. Astronautka NASA Kate Rubinsová zase poprvé sekvenovala DNA ve vesmíru v roce 2016. A pátý stav hmoty, nazývaný Bose-Einsteinův kondenzát, byl vytvořen ve vesmíru na stanici v roce 2018.

Astronauti se naučili pěstovat saláty a listovou zeleninu ve vesmíru. První salát vypěstovaný ve vesmíru ochutnali astronauti v roce 2015. Nyní na stanici dokonce pěstují ředkvičky a chilli. To by mohlo být využito k tomu, aby jednoho dne pomohli astronautům vypěstovat si vlastní jídlo na misích do hlubokého vesmíru.

Čína a Rusko

Astronauti Číny byli dlouho vyloučeni z ISS, a tak první modul své plánované vesmírné stanice instalovali na oběžné dráze loni. Přestože čínská vesmírná stanice není tak velká jako ISS, očekává se, že bude plně funkční do konce tohoto roku.

Rusko zase oznámilo, že projekt ISS opustí v roce 2025 a plánuje postavit vlastní vesmírnou stanici, která by mohla odstartovat v roce 2030.

AN
Zdroje a obrázky: cnn; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

5 komentářů: „Mezinárodní vesmírná stanice ISS skončí v roce 2031 v Tichém oceánu“

  1. […] Mezinárodní vesmírná stanice ISS skončí v roce 2031 v Tichém oceánu […]

  2. […] Mezinárodní vesmírná stanice ISS skončí v roce 2031 v Tichém oceánu […]

  3. […] Mezinárodní vesmírná stanice ISS skončí v roce 2031 v Tichém oceánu […]

  4. […] Mezinárodní vesmírná stanice ISS skončí v roce 2031 v Tichém oceánu […]

  5. […] Mezinárodní vesmírná stanice ISS skončí v roce 2031 v Tichém oceánu […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..