Reddit blokuje domény .ru

Reddit se stal první velkou platformou, která celosvětově blokuje Rusko

Sociální síť Reddit zablokovala všechny odkazy přicházející z ruských domén, včetně státem sponzorovaných zpravodajských serverů RT (Russia Today) a Sputnik. Některé komunity na Redditu již v nedávné době zablokovaly odkazy z ruských státních médií a jejich cizojazyčných poboček, ovšem nová politika platformy nyní platí pro celý web. Každopádně se tímto krokem Reddit stává první velkou sociální sítí, která celosvětově blokuje Rusko.

„Udělali jsme taková univerzální omezení na celém webu ve všech geografických oblastech,“ uvedl Reddit v příspěvku na blogu . „Kromě toho nebudeme nadále přijímat reklamy, které cílí na Rusko nebo pocházejí od jakéhokoli subjektu se sídlem v Rusku, vládních nebo soukromých.“

Na Redditu domény .ru neprojdou

Administrátor na Redditu potvrdil, že všechna doménová jména končící na .ru byla také zablokována a pokud by byla přidána, byla by Redditem automaticky odstraněna. Být zablokován na Redditu je podle odborníků jednou z nejpůsobivějších forem „deplatformace“ pro oficiální zpravodajské zdroje.

Jiné platformy, včetně Apple, Google, Microsoft a Meta, pozastavily reklamy, odstranily obsah a omezily možnost najít obsah ze služeb se sídlem v Rusku, nebo dokonce obsah v určitých regionech zablokovaly. Nikdo nebyl globálně zablokován. Reddit také odmítá reklamy, které cílí na Rusko nebo pocházejí od jakéhokoli ruského podniku, vlády nebo soukromého subjektu.

Moderátoři některých subredditů, jak jsou komunity známé, již odkazy ručně blokovali, ale nyní jsou odkazy blokovány automaticky. Jde to ještě dále, protože moderátoři nebudou mít ani možnost ručně schválit odkaz z ruského zdroje.

Podpora pro komunity a kolegy na Ukrajině

„Konflikt na Ukrajině je šokující a znepokojující. Uvědomujeme si, že se jedná především o lidskou tragédii, a pracujeme na tom, abychom zajistili, že ti z našíkomunity a naši kolegové, kterých se tyto události dotknou, měli podporu, kterou v této těžké době potřebují,“ napsal na blogu Reddit.

„Jsme v aktivním kontaktu s našimi moderátory a komunitami, zejména těmi, které konflikt nejvíce zasáhl, abychom jim poskytli podporu, zdroje a specializované nástroje, aby mohli nadále fungovat bez zasahování,“ napsal mluvčí. Účelem je snížit riziko, že se na webu objeví dezinformace, včetně obsahu nepocházejícího přímo z ruského zdroje.

„Reddit je ve svém jádru o komunitě a budeme i nadále dělat vše, co je v našich silách, abychom zajistili, že naše platforma zůstane dostupná pro lidi, aby se mohli spojit, vzájemně se podporovat, získat přístup ke spolehlivým informacím a vyjádřit své autentické názory a pocity během tohoto obtížného období.“

Rusko podniká odvetná opatření

Rusko začalo podnikat odvetná opatření proti provozovatelům vysílání, webům a platformám sociálních médií, které blokují obsah z RT a Sputniku. Ruský prezident Vladimir Putin zablokoval Facebook za „diskriminaci vůči ruským médiím“, oznámil jeho mediální regulátor Roskomnadzor s odkazem na „26 případů diskriminace vůči ruským médiím“.

V pátek například mateřská společnost Facebooku Meta oznámila, že společnostem RT a Sputnik budou zakázány přístupy na Facebook a Instagram ve Velké Británii, tři dny poté, co byly tyto stránky zakázány v celé Evropě.

Ruská dolní komora také podpořila legislativu, která by uvalila tvrdé vězeňské tresty (až 15 let vězení) a pokuty pro noviny a novináře, kteří publikují „falešné zprávy“.

AN
Zdroje a obrázky: daily mail; blog reddit; remix blog reddit


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..