Sociální sítě Facebook a Twitter

Rusko zablokovalo americké sociální sítě Facebook a Twitter

Rusko zcela zablokovalo přístup k sociální síti Facebook, a to jako odvetu za skutečnost, že platforma omezovala státní média. Později bylo oznámeno, že Rusko zablokovalo krom platformy Facebook také mikroblogovací službu Twitter. Federální služba pro dozor v oblasti telekomunikací, informačních technologií a masmédií Roskomnadzor uvedla, že přístup byl, podle státní tiskové agentury Ria, omezen.

Svůj krok ruský úřad vysvětluje také nespokojeností s tím, jaké informace se o invazi objevují na sociálních sítích a v dalších médiích a „diskriminací ruských médií“. Facebook a jeho sesterská platforma Instagram tento týden odstranily Russia Today (RT) a Sputnik ze svých výstupů v Evropské unii a totéž učinily v pátek ve Velké Británií, což vyvolalo okamžitou reakci od ruského regulátora.

Dozorčí orgán Roskomnadzor uvedl, že od října 2020 došlo k 26 případům diskriminace ruských médií ze strany Facebooku, přičemž přístup byl omezen na státem podporované zpravodajské služby, jako je Russia Today a tisková agentura RIA. Minulý týden regulátor oznámil „částečné“ zablokování Facebooku s tím, že sociální síť porušila „práva a svobody ruských občanů“.

Prohlášení společnosti Meta

Nick Clegg (prezident globálních záležitostí v mateřské společnosti Facebooku, Meta) uvedl, že zablokování platformy odřízne „miliony obyčejných Rusů“ od spolehlivých informací, připraví je o komunikaci s přáteli a rodinou a budou „umlčeni, aby nemluvili“. Dále prohlásil: „Budeme i nadále dělat vše, co je v našich silách, abychom obnovili naše služby, aby zůstaly dostupné lidem, aby se mohli bezpečně vyjádřit a organizovat akce.“

Facebook v Rusku mělo 7,5 milionu uživatelů

Dle odhadů společnosti Insider Intelligence měla Meta na Facebooku v Rusku k loňskému roku asi 7,5 milionu uživatelů. Zhruba 122,2 milionu účtů měly dohromady všechny její služby, včetně Instagramu, WhatsAppu a Messengeru. Ruskou sociální síť VKontaktě (ruská obdoba Facebooku) používalo asi 63 milionů lidí, podle odhadů analytiků.

Zesílený tlak Ruska na nezávislá media a sociální sítě

Ruské úřady od začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu z 24. února zesílily tlak na poslední nezávislá média a na velké sociální sítě. Ruští poslanci představili zákon, který počítá s vysokými tresty pro ty, kdo šíří nepravdivé informace o armádě.

Rusko se snaží kontrolovat šíření informací o invazi na Ukrajinu a postupovat proti nezávislým zpravodajským zdrojům. Současným krokem tak navazuje na páteční zablokování ruskojazyčné verze BBC News, informačního portálu Meduza sídlícímu v Rize, Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) nebo stanic Deutsche Welle a Hlas Ameriky.

Reakce BBC

BBC reagovala prohlášením, že „přístup k přesným, nezávislým informacím je základní lidské právo a lidem v Rusku by ho nikdo neměl upírat“. BBC ovšem v reakci na zablokování sdělila, že v Rusku dočasně ukončuje činnost. Vzhledem ke „kriminalizaci nezávislé žurnalistiky” v Rusku nemá BBC podle svého ředitele Tima Davieho jinou možnost než dočasně ukončit činnost všech svých novinářů a podpůrného personálu v zemi. „Nejsme připraveni vystavit je nebezpečí trestního stíhání jen proto, že dělají svou práci,” uvedl Tim Davie s tím, že ruskojazyčná služba bude nadále fungovat mimo Rusko.

AN
Úvodní obrázek: pixabay

Komentáře

2 komentáře: „Rusko zablokovalo americké sociální sítě Facebook a Twitter“

  1. […] Rusko zablokovalo americké sociální sítě Facebook a Twitter […]

  2. […] Rusko zablokovalo americké sociální sítě Facebook a Twitter […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..