Rusko - Moskva - ortodoxní kostel

Rusko chystá odpojení země od globálního internetu

Rusko zahájilo přípravy na odpojení se od globálního internetu, uvedla to na svém twitterovém účtu Nexta (běloruská nezávislá televizní stanice) s odvoláním na dokument ruské vlády. Nejpozději do pátku 11. března se podle ní všechny servery a domény musejí přesunout do ruské zóny.

Čínská aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok dnes oznámila, že omezila své služby v Rusku, a to kvůli novému zákonu, který hrozí tvrdými postihy za šíření jiných než oficiálních informací o ruské armádě. Aplikace TikTok dnes také uvedla, že dokud nevyhodnotí důsledky nového zákona, nebudou moci její uživatelé v Rusku uskutečňovat živé přenosy a vkládat nové videonahrávky.

Přerušení svých služeb v Rusku dnes ohlásila rovněž americká internetová televize Netflix. Federální služba pro dozor v oblasti telekomunikací, informačních technologií a masmédií Roskomnadzor již v pátek zablokovala přístup k sociální síti Facebook a omezovat začala také přístup k síti Twitter.

Media v Rusku mohou publikovat už jen oficiální informace

Ruský parlament též v pátek schválil zavedení trestní odpovědnosti a až 15 let vězení za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a také za výzvy k sankcím. Novela zavádí do trestního zákona nové ustanovení o veřejném šíření vědomě lživých informací o použití ozbrojených sil při obraně zájmů Ruska a jeho občanů.

De facto to znamená, že média mohou zveřejnit pouze oficiální informace úřadů. Ve světle současné invaze na Ukrajinu tak mohou informovat pouze o tom, jak konflikt prezentuje Moskva, tedy nazývat ho „speciální vojenskou operací“, jejímž cílem je osvobodit Ukrajince.

Runet

V Ruské federaci byl v roce 2020 přijat zákon „o svrchovaném Runetu“, jenž nařizuje operátorům zřizovat v sítích technické prostředky umožňující čelit hrozbám, filtrovat přísun informací a omezovat přístup k zakázaným internetovým stránkám. V případě ohrožení stability a fungování ruské části internetu přejde řízení sítě na federální úřad Roskomnadzor.

Nahradit se dá vše, k čemuž máme příklad Číny, která globální sociální sítě nahradila těmi čínskými, a Číňané to „snášejí velice snadno“. Právě sociální sítě, které nejsou pod kontrolou autoritářských států, jsou největším trnem v oku tamních státních organizací.

Rusko si odpojení od světového internetu už vyzkoušelo

Jak bude Rusko fungovat bez připojení ke globálnímu internetu, si vyzkoušelo už koncem roku 2019, krátce po přijetí zmiňovaného zákona. Test se tehdy nedotkl běžných obyvatel a ruských uživatelů internetu, neboť se ho účastnili pouze operátoři, vybrané firmy a úřady. Cílem bylo ověřit, jestli může vnitřní internet fungovat bez propojení s vnějším světem a též zjistit, zda některá data neunikají do zahraničí.

Podle tehdejších informací měli internetoví poskytovatelé nasadit speciální hardware, který dodala federální služba Roskomnadzor. Hardware měl kromě jiného využívat i takzvanou DPI (deep packet inspection) analýzu dat, aby byl schopen velmi přesně rozlišit, která data mají být přenesena a která nikoliv. Hlavními bránami jsou DNS servery, které směřují tok internetové komunikace na ty správné servery. Rusko tak muselo především vyzkoušet, zda je schopno efektivně nahradit globální doménové systémy těmi lokálními.

AN
Zdroje a obrázky: ctk; pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..