Sojuz s písmenem Z

Rusko vypustilo raketu Sojuz s písmenem Z – Video

Rusko vypustilo vesmírnou raketu Sojuz s písmenem Z, které je mnohdy k vidění na ruské vojenské technice při „speciální operaci“ na Ukrajině.

Ruská raketa vynesla na oběžnou dráhu Země vojenskou komunikační družici, uvedlo to ruské ministerstvo obrany. Záběry startu a jeho předchozích příprav doprovázelo prohlášení ministerstva obrany, které říká: „Vesmírná raketa Sojuz-2.1a se připojila k podpůrné akci #ZaNashikh pro ruské vojáky!“

Již dříve ruští zaměstnanci na kosmodromu Bajkonur, kosmodromu v oblasti jižního Kazachstánu pronajatém Rusku, označili transportní vozidlo používané k přepravě raket Sojuz do startovací pozice symboly „V“ a „Z“.

Video – Sojuz s písmenem Z

Na záběrech startu z kosmodromu Pleseck na severozápadě Ruska, které zveřejnilo ministerstvo obrany, je vidět kosmická loď Sojuz startující ze startovací rampy, kdy při několika pohledech na samotný start se video vrátí v čase a ukáže přípravy ke startu, na nichž je raketa převážena vodorovně transportním vozidlem na odpalovací rampu. Jakmile je raketa na místě, je manévrována do vzpřímené polohy, přičemž část na jejím vrcholu nesoucí písmeno Z je zaměřena na několik sekund, patrně pro větší zvýraznění.

Rogozin (Roskosmos) a Nelson (NASA)

Dmitrij Rogozin, šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos, 4. března oznámil označení „Z“ na transportéru a tvrdil, že představují „solidaritu“ s ruskými vojáky na Ukrajině. „Bajkonur je solidární s akcemi našich ozbrojených sil, podporuje naše lidi, kteří plní svou vlasteneckou a vojenskou povinnost,“ uvedl Rogozin na Twitteru.

Bill Nelson z NASA bagatelizoval nedávné komentáře šéfa ruské vesmírné agentury, že Spojené státy budou muset k letu do vesmíru použít košťata, poté co Rusko prohlásilo, že přestane americkým společnostem dodávat raketové motory. „To je jen Dmitrij Rogozin.“ Každou chvíli chrlí. Ale nakonec s námi spolupracoval,“ řekl Nelson agentuře Associated Press. „Ostatní lidé, kteří pracují v ruském civilním vesmírném programu, jsou profesionálové.“

Nelson hovořil s The Associated Press několik hodin předtím, než tři ruští kosmonauti odstartovali z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS, což byl první start posádky od ruské invaze na Ukrajinu v únoru.

AN
Zdroje a obrázky: ruské ministerstvo obrany/zenger


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Rusko vypustilo raketu Sojuz s písmenem Z – Video“

  1. […] Rusko vypustilo raketu Sojuz s písmenem Z – Video […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..