Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Západní sankce mohou mít za následek pád ISS, hrozil šéf Roskosmosu

Západní protiruské sankce mohou mít za následek pád ISS (Mezinárodní vesmírná stanice), prohlásil Dmitrij Rogozin, šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos. Rogozin zároveň žádá zrušení sankcí uplatňovaných vůči ruské kosmické korporaci. Jeho výzva je adresovaná partnerským agenturám v USA, Kanadě a Evropě, tedy NASA, CSA a ESA.

„Může to skončit pádem ISS do moře nebo na zem. ISS váží 500 tun,“ prohlásil Rogozin. Na mapě světa zároveň ukázal, kam by případně stanice mohla spadnout, a prohlásil, že Rusko je z velké části v bezpečí. „Ale obyvatelé ostatních zemí, zejména zemí řízených válečnými psy, by se měli nad cenou sankcí proti Roskosmosu zamyslet,“ dodal Dmitrij Rogozin.

Šéf Roskosmosu dále řekl, že provoz ruských lodí využívaných k zásobování ISS bude sankcemi narušen. Ovlivní to právě i ruský segment ISS, jenž koriguje pohyb stanice po oběžné dráze.

Rozogin už hrozil dříve

Rozogin hrozil potížemi ve vztahu k ISS hned po zahájení ruské invaze na Ukrajinu a po vyhlášení prvních sankcí. Upozornil, že ISS drží na oběžné dráze jenom motory ruských lodí, které pravidelně vyrovnávají pokles trajektorie stanice. Roskosmos také ohlásil přerušení spolupráce s evropskými partnery na vesmírných startech z Kourou. Rusko tento kosmodrom využívá po dohodě s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) k vynášení různého nákladu do vesmíru.

NASA zvažuje, jak udržet ISS bez Rusů

Americká vesmírná agentura NASA začala zvažovat, jak by mohla udržovat ISS na oběžné dráze bez ruské pomoci. Zatím je Rusko pro provoz ISS klíčové, neboť zodpovídá za její pohon a za kontrolu dráhy letu. K tomu slouží motory připojené vesmírné lodě Progress, které se pravidelně zapínají a udržují stanici asi 400 kilometrů nad povrchem Země. Spojené státy zajišťují podporu života na stanici a dodávky energie. Obě země a další státy také na ISS vysílají své astronauty, přičemž aktuálně jsou na ISS Rusové Anton Škaplerov a Pjotr Dubrov, Američané Kayla Barronová, Raja Chari, Thomas Marshburn a Mark Vande Hei a Němec Matthias Maurer.

Podle šéfky programu NASA pro lety lidí do vesmíru Kathy Luedersové se zvažují různé možnosti náhrady Rusů. Jmenovala společnost Northrop Grumman, jejíž loď Cygnus je podle výrobce schopna ISS pohánět bez přispění ruských motorů. Zmínila se i o SpaceX, jejíž šéf Elon Musk na Twitteru zveřejnil logo své firmy v reakci na řečnickou otázku Rogozina, kdo by zachránil vesmírnou stanici před pádem na Zemi.

Ruská a ameriká sekce

ISS je rozdělena na ruskou a americkou sekci. RIA Novosti zveřejnila na Telegramu video pořízené Roskosmosem, které je jakousi fikcí, kdy se ruští kosmonauti loučí s Vande Heiem a následně je vidět ruský segment, jak se od ISS odpojuje. USA zastavily v roce 2011 program raketoplánů a doprava Američanů na stanici a z ní závisela na ruských raketách. To skončilo v roce 2020 po zapojení raket společnosti SpaceX.

Návrat kosmounautů 30. března

Ruští kosmonauti jsou stále ve výcvikovém centru v Houstonu a Vande Hei drží rekord v délce pobytu na ISS, který má ukončit za necelé tři týdny. Počítá se s tím, že se vrátí 30. března spolu se dvěma ruskými kosmonauty Škaplerovem a Dubrovovem v ruské lodi Sojuz a přistanou v Kazachstánu. NASA oznámila, že zatím se neplánuje žádná změna.

AN
Úvodní obrázek: pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Západní sankce mohou mít za následek pád ISS, hrozil šéf Roskosmosu“

  1. […] Západní sankce mohou mít za následek pád ISS, hrozil šéf Roskosmosu […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..