Tečka aplikace

Výpadek validační služby u aplikace Tečka, zčervenala. Odpoledne už fungovala správně

Pokud patříte mezi lidi, kteří mají na svém smartphonu stále nainstalovanou aplikaci Tečka, pak jste možná zaznamenali, že zčervenala. Událo se to díky výpadku validační služby, takže vaše potvrzení o očkování nebo prodělání nemoci se zobrazovalo červeně.

QR kód se načítal ale v pořádku, jak upozornila Chytrá karanténa. Po poledni byl problém odstraněn a aplikace po aktualizaci dat funguje v současnosti opět korektně. „Jedná se o výpadek validační služby, který ale nemá vliv na platnost certifikátu a QR kód v zahraničí bude i nadále vyhodnocován správně,“ uvedli dopoledne správci aplikace.

Po poledni již aplikace fungovala a po aktualizaci dat ukazovala správné údaje.

„Opraveno! Validační služba je opět funkční. Po automatické aktualizaci pravidel se již vše zobrazuje jak má. Aktualizace je možná i ručně po rozkliknutí pravidel ve spodní části obrazovky v Tečce. Děkujeme za trpělivost a omlouváme se za případné komplikace. … V aplikaci je uvedeno, že vyhodnocení certifikátu v mobilním telefonu je orientační a rozhodující ověření musí být provedeno čtečkou QR kódu.“ sděloval tweet Chytré karantény

Aplikace nahrazuje papírový certifikát dokládající očkování či prodělání covidu-19. Pro české občany je v současnosti potřebná hlavně v zahraničí, neboť některé státy stále vyžadují doklad o očkování či prodělání nemoci, a to kupříkladu při využití ubytovacích služeb. Platnost certifikátu byla i tak v zahraničí vyhodnocována pomocí QR kódu, který byl správný, tudíž skutečnost, že Tečka v mobilu zčervenala nebyla nijak rozhodující.

Pro koho je určena Tečka a čTečka
Tečka – pro Držitele (běžné občany)

Tečka je určena držitelům Certifikátů o očkování či testování (tedy pro jejich QR kódy), takže pro běžné občany, kteří se potřebují certifikáty prokázat.

čTečka – pro Kontrolory

čTečka je naopak určena hlavně pro kontrolory, tedy pro ty, kteří potřebují vyhodnotit, jestli máte platné očkování či testování, tím že si přečtou váš QR kód zobrazený třeba právě v Tečce.

AN

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..