Ruská Státní duma

Rusko možná brzy zakáže YouTube, platforma zablokovala účet Státní dumy

Rusko patrně v dohledné době zakáže streamovací videoplatformu YouTube. Alespoň to vyplývá z prohlášení mluvčí ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové. Ruská mluvčí na sociální síti Telegram napsala tuto výzvu: „Jak se zdá, YouTube si podepsal vlastní ortel. Uložte obsah, přeneste ho na ruské platformy. A pospěšte si“. YouTube totiž zablokovalo účet ruské Státní dumy, na což si okamžitě stěžoval i cenzurní úřad Roskomnadzor.

Duma TV zablokována na YouTube

YouTube oznámilo zablokování účtu ruské Státní dumy kvůli „porušení pravidel používání. Společnost Alphabet (Google), která je vlastníkem populární streamovací videoplatformy, ještě upřesnila, že účet byl zablokován v souladu se sankcemi vůči Rusku. Kanál Duma TV na YouTube vysílal živé přenosy z dolní komory ruského Federálního shromáždění.

Cenzurní úřad Roskomnadzor si stěžuje na cenzuru

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor vyzval společnost Google, aby na videoportálu YouTube odblokovala účet ruské Státní dumy. Úřad, který v Rusku znepřístupnil velkou část zahraničních informačních zdrojů včetně sociálních sítí, při tom poukazuje na svobodu volného přístupu k informacím. „Americká IT společnost zastává v informační válce, kterou Západ proti naší zemi rozpoutal, vyhraněný protiruský postoj,“ reagoval Roskomnadzor a urgoval, aby YouTube účet Dumy neprodleně obnovilo.

Zajímavé na tom všem je skutečnost, že si stěžuje právě Roskomandzor, tedy že si cenzurní úřad stěžuje na cenzuru. Roskomandzor totiž v poslední době zablokoval mnohé sociální sítě, jako Twitter, Facebook či Instagram. Došlo k tomu ve snaze ruských úřadů ovládnout mediální prostor po invazi Ruska na Ukrajinu.

Google si trvá na svém

Google si ale na svém kroku trvá. Společnost Alphabet se pro agenturu Reuters vyjádřila takto: „Pokud zjistíme, že účet porušuje naše podmínky používání, činíme vhodné kroky,“

Konec YouTube v Rusku?

Bude to nakonec znamenat, že se populární globální videoportál stane další v řadě platforem, které na ruském území skončí, neboť Rusko nakonec zakáže YouTube? Dle výzvy ruské mluvčí Zacharovové to je vskutku předpokládatelné a pravděpodobné.

AN
Úvodní obrázek: wikimedia commonsCC BY 4.0


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..