Rusko Sarmat nejmodernější balistická střela

Rusko testovalo balistickou střelu Sarmat, podle Putina nemá ve světě obdoby

Rusko ve středu oznámilo, že provedlo první zkušební odpálení své mezikontinentální balistické střely Sarmat, nového přírůstku do jeho jaderného arzenálu. Prezident Vladimir Putin poté prohlásil, že tato jedinečná zbraň přiměje k zamyšlení všechny, kteří se pokoušejí ohrožovat Rusko. Sarmat patří k nové generaci ruských strategických zbraní, jejichž vývoj Putin ohlásil v předvečer prezidentských voleb v roce 2018.

Raketa byla odpálena z Plesecka na severozápadě země a zasáhla cíle na poloostrově Kamčatka na Dálném východě. Sarmat byl vyvíjen léta, a tak jeho testovací spuštění není pro Západ překvapením. Každopádně ovšem přichází zrovna ve chvíli extrémního geopolitického napětí kvůli osm týdnů trvající ruské invazi na Ukrajinu.

Putin: Ve světě nemá a dlouho nebude mít obdoby

„Nový komplex má nejvyšší taktické a technické vlastnosti a je schopen překonat všechny moderní prostředky protiraketové obrany. Ve světě nemá a ještě dlouho mít nebude obdoby,“ řekl Putin. „Tato skutečně unikátní zbraň posílí bojový potenciál našich ozbrojených sil, spolehlivě zajistí bezpečnost Ruska před vnějšími hrozbami a poskytne podnět k zamyšlení těm, kteří se v zápalu zběsilé agresivní rétoriky pokoušejí ohrozit naši zemi.“

Při zahájení invaze 24. února Putin ostře odkazoval na ruské jaderné síly a varoval Západ, že jakýkoli pokus vstoupit Rusku do cesty „vás dovede k takovým důsledkům, s nimiž jste se ve své historii nikdy nesetkali“. O několik dní později nařídil, aby byly ruské jaderné síly uvedeny do nejvyšší pohotovosti, což vyvolalo očekávané obavy na Západě.

Prohlášení ruského ministerstva obrany

Ruské ministerstvo obrany ve svém prohlášení uvedlo, že Sarmat byl odpálen v 15:12 moskevského času (12:12 GMT) a cvičné hlavice dosáhly zkušebního dosahu na Kamčatce v Pacifiku, což je vzdálenost téměř 6 000 km. „Sarmat je nejsilnější raketa s nejdelším dosahem ničení cílů na světě, což výrazně zvýší bojovou sílu strategických jaderných sil naší země,“ uvedlo ruské ministerstvo.

AN


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Rusko testovalo balistickou střelu Sarmat, podle Putina nemá ve světě obdoby“

  1. […] Rusko testovalo balistickou střelu Sarmat, podle Putina nemá ve světě obdoby […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..