Rusko Sarmat balistická střela

Rusko rozmístí do podzimu rakety Sarmat v rámci „historické“ jaderné modernizace

Rusko v sobotu oznámilo, že rozmístí do podzimu své nově testované mezikontinentální balistické střely Sarmat, které jsou schopné zasadit jaderné údery proti Spojeným státům.

Cíl stanovený Dmitrijem Rogozinem, šéfem vesmírné agentury Roskosmos, je vskutku velmi ambiciózní, jelikož Rusko ohlásilo svůj první zkušební start teprve ve středu a západní vojenští experti tvrdí, že než bude možné raketu rozmístit, bude potřeba ještě více zkoušek.

Ukázka síly Ruska

Sarmat je schopen nést 10 nebo více jaderných hlavic a návnad a zasáhnout cíle tisíce kilometrů daleko ve Spojených státech nebo v Evropě. Test z tohoto týdne, po letech zpoždění kvůli financování a technickým problémům, představuje ukázku síly Ruska v době, kdy válka na Ukrajině znamená značně zvýšené napětí se Spojenými státy a jejich spojenci. Dá se říci, že toto napětí dosáhlo nejvyšší úrovně od „kubánské krize“ v roce 1962.

Rogozin o „superzbrani“

Rogozin v rozhovoru pro ruskou státní televizi řekl, že rakety budou rozmístěny u jednotky v Krasnojarském regionu na Sibiři, což je cca 3 000 km východně od Moskvy. Dále konstatoval, že tyto nové rakety budou umístěny na stejných místech a ve stejných silech jako rakety Vojevoda ze sovětské éry, které nahrazují, což by ušetřilo „kolosální zdroje a čas“. Vypuštění „superzbraně“ bylo historickou událostí, která zaručí bezpečnost ruských dětí a vnoučat na dalších 30 – 40 let, dodal Rogozin.

Obavy Západu z jaderné války vzrostly

Obavy Západu z rizika jaderné války vzrostly od té doby, co ruský prezident Vladimir Putin zahájil svou invazi na Ukrajinu 24. února projevem, ve kterém se ostře zmínil o moskevských jaderných silách a varoval, že jakýkoli pokus dostat se Rusku do cesty „vás povede. do takových důsledků, se kterými jste se nikdy ve své historii nesetkali.“ „Vyhlídka na jaderný konflikt, kdysi nemyslitelná, je nyní zpět v rámci možností,“ řekl minulý měsíc generální tajemník OSN Antonio Guterres.

O ruské „suberzbrani“ Sarmat

Rusko ve středu otestovalo svou nejmohutnější mezikontinentální raketu Sarmat, označovanou na Západě jako Satan II. Po odpálení z kosmodromu Pleseck přeletěla Rusko a zasáhla 6000 km vzdálený cíl na střelnici Kura na Kamčatce. Prezident Vladimir Putin po úspěšném testu zdůraznil význam rakety pro ruské síly.

„Nový komplex má ty nejvyšší takticko-technické kvality a je schopen překonat všechny moderní protiletadlové systémy. Ve světě nemá konkurenta a dlouho ho mít nebude,“ uvedl Putin. Jde o vůbec největší mezikontinentální balistickou raketu s hmotností přes 208 tun. Protože má dolet až 18 000 kilometrů, může se použít k jaderným útokům přes jižní pól, a ne kratší cestou přes severní, na níž je rozmístěna většina amerických protiraketových systémů.

Raketa může nést až patnáct hlavic, z nichž každá může letět po vlastní trajektorii a v případě dobrého zacílení mohou zničit území o rozloze Francie. Předpokládá se, že zřejmě bude nosit hypersonická vztlaková tělesa, která umožňují manévrování po většinu doby letu v atmosféře. Nosnost také pomáhá překonání protiraketové obrany, protože může nést velký počet klamných hlavic.

Ruští moderátoři se smáli po slovech experta „Jedna raketa a New York zmizí“

Státní televize Rossija 1 odvysílala poté, co Moskva ohlásila úspěšný test mezikontinentální střely Sarmat pořad, ve kterém se rozebíraly možnosti nové zbraně. V televizním studiu panovala velmi veselá nálada. Známé moderátorské manželské duo Olga Skabejevová a Jevgenij Popov v pořadu 60 minut spolu s hosty propuklo v záchvat smíchu při ujišťování přizvaného experta, že jediná střela přezdívaná „Satan 2“ by mohla vymazat z mapy bezmála devítimilionový New York na východním pobřeží USA.

„Pokud bude 7,5 megatuny dopraveno na území našeho takzvaného partnera, pak objekty, jako je New York, to je fajn město, přestanou existovat. Díky jediné raketě,“ prohlásil ve studiu penzionovaný ruský generál Jevgenij Bužinskij za všeobecného veselí.

„Ale vždyť v New Yorku máme zvláštního zpravodaje,“ namítla moderátorka. „Bylo však zjevné, že pro radost ze zničení New Yorku je Skabejevová připravená kolegu obětovat,“ podotkl k tomu jízlivě web ukrajinského listu Den.

AN
Zdroje: twitter; reuters

Komentáře

Jeden komentář: „Rusko rozmístí do podzimu rakety Sarmat v rámci „historické“ jaderné modernizace“

  1. […] Rusko rozmístí do podzimu rakety Sarmat v rámci „historické“ jaderné modernizace […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..