Bill Gates Twetter

Bill Gates: Twitter pod Muskem může být ještě horší než teď

Bill Gates prohlásil, že Twitter pod Muskem může být ještě horší než doposud. Vyjádřil předně obavy z možného šíření dezinformací. Gates to řekl středečního večera na setkání generálních ředitelů pořádaném deníkem The Wall Street Journal.

Gates se nejdříve rozhovořil o dosavadních úspěších Muska v jiných společnostech. Zmínil kupříkladu jeho působení v čele automobilky Tesla či vesmírné společnosti SpaceX, které označil za „působivé“. Jeho výsledky jsou prý „ohromující“. Je to podle bývalého šéfa Microsoftu právě Muskova zásluha, že dal v obou společnostech dohromady skvělý tým inženýrů.

Pochybnosti u Twitteru

Zároveň však varoval, že s ohledem na dosavadní prohlášení není jasné, jak Musk změní Twitter. Zdůraznil, že stejně pozitivní efekt jako ve společnostech SpaceX a Tesla neočekává. „Pochybuji, že se to tentokrát stane,“ sdělil Gates. „Měli bychom mít ale otevřenou mysl a Elona nikdy nepodceňovat,“ doplnil záhy s tím, že Muskova vize je nejasná. „Jak se staví k dezinformacím o tom, že „vakcíny zabíjejí lidi“ či že je „Bill Gates sleduje“. Jaké jsou jeho postoje k boji proti rychle se šířícím konspiračním teoriím a extrémním lžím?“ položil řečnickou otázku Gates.

Snažil se tak dát najevo, že pozice Muska nebude vůbec jednoduchá a že hranice mezi svobodou slova a šířením lží je velmi tenká. Twitter je přitom dlouhodobě kritizován, stejně jako další velké sociální sítě, že nebojuje proti dezinformacím dostatečně rázně.

Svoboda projevu

Musk přitom naopak kritizuje dlouhodobě Twitter za omezování příspěvků a za to, že síť neřeší problematiku svobody slova dobře. „Svoboda slova je nezbytná pro fungující demokracii,“ uvedl Musk na Twitteru v březnu. „Věříte, že Twitter tento princip důsledně dodržuje?“ zeptal se tehdy svých přívrženců. Většina jeho sledujících přitom uvedla, že nevěří.

Musk také tvrdí, že cenzura Twitteru překračuje politiku a neumožňuje veřejnou diskuzi myšlenek. A zatímco první dodatek americké ústavy umožňuje soukromým zaměstnavatelům omezit některé projevy v jejich podnikání, Musk chce, aby Twitter přestal hlasy lidí dusit.

Vrátí se Trump?

Zahraniční média již nyní spekulují o tom, že díky Muskovi by se na Twitter mohl vrátit bývalý americký prezident Donald Trump, který měl na sociální síti přes 88 milionů sledujících. Twitter proti jeho tweetům dlouho nijak nezasahoval, předloni v květnu však začal k některým jeho výrokům o údajných rizicích korespondenčního hlasování přidávat vysvětlující poznámky a odkazy na nezávislé informace.

Změna nastala předloni v listopadu, kdy Twitter začal řadu Trumpových tvrzení o domnělých volebních podvodech skrývat a přidávat k nim poznámku, že se jedná o zavádějící informace. Po nepokojích způsobených Trumpovými příznivci loni v lednu, při kterých přišlo několik lidí o život, se Twitter nakonec rozhodl účet exprezidenta zcela zablokovat.

Trump má už TRUTH

Bývalý prezident Trump se ale pravděpodobně nevrátí na Twitter, i když Elon Musk koupí společnost sociálních médií a obnoví jeho účet. Místo Twitteru už totiž používá svojí vlastní sociální síť TRUTH jako jedinou platformu pro jeho hlas. Bývalý prezident to řekl pro Fox News Monday, že se formálně připojí ke své vlastní sociální síti TRUTH Social jak bylo plánováno.

„Nepůjdu na Twitter, zůstanu na TRUTH,“ řekl Trump Fox News. „Doufám, že Elon koupí Twitter, protože ho vylepší a je to dobrý člověk, ale já zůstanu u TRUTH.“ Sociální síť TRUTH Social (Trump Media & Technology Group) byla formálně spuštěna minulý měsíc, když jako betaverze působila již od února a nyní běží pod zcela novými cloudovými službami. enerálním ředitelem společnosti je, bývalý poslanec Devin Nunes.

Musk nebude Twitter kupovat sám, pomůže mu 19 investorů

Zakladatel automobilky Tesla Elon Musk si zajistil 7,14 miliardy dolarů (166 miliard korun) na financování nákupu Twitteru. Peníze mu slíbila skupina 19 investorů, vyplývá z hlášení pro americkou Komisi pro cenné papíry (SEC). Musk za Twitter nabídl zhruba 44 miliard dolarů

Peníze Muskovi přislíbil mimo jiné spoluzakladatel společnosti Oracle Larry Ellison, kryptoměnová burza Binance nebo investiční společnosti Fidelity, Brookfield a Sequoia Capital. Saúdský princ Valíd bin Talál, který už do Twitteru investoval, slíbil vložit téměř 35 milionů akcií, aby si podíl ve firmě uchoval. Musk už dříve uvedl, že jedná se současnými akcionáři včetně zakladatele společnosti Jacka Dorseyho.

Musk díky získaným příslibům investic může z 12,5 miliardy na 6,25 miliardy dolarů snížit takzvaný maržový úvěr, který za účelem nákupu Twitteru získal. Převzetí firmy tak bude kromě úvěru financovat částkou 27,25 miliardy dolarů v akciích a hotovosti.

Twitter a placená verze

Americký podnikatel zároveň koketuje s myšlenkou, že by zpoplatnil tuto sociální síť pro část uživatelů. „Twitter bude pro běžné uživatele vždy zdarma, ale pro komerční či vládní uživatele tu možná budou mírné náklady,“ prozradil své plány americký vizionář na Twitteru.

Narážel na to, že firmy, úřady, organizace či vlády běžně využívají bezplatný Twitter ke svým kampaním, aby si získaly přízeň uživatelů. Podle Muskova prohlášení je tedy namístě, aby za svůj prostor na síti platily. V současnosti to funguje tak, že firmy platí výhradně za reklamu, kterou u Twitteru zadají k propagaci. Za své profily, kde mohou publikovat libovolné příspěvky, tedy klidně i s reklamním charakterem, ovšem už nic neplatí. Právě to by se ale mohlo v dohledné době změnit.

AN
Zdroje a obrázky: wsj; fox news; remix pixabay

Komentáře

Jeden komentář: „Bill Gates: Twitter pod Muskem může být ještě horší než teď“

  1. […] Bill Gates: Twitter pod Muskem může být ještě horší než teď […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..