Severní Korea Kim Čong-un

Severní Korea odpálila balistickou střelu do Japonského moře


Severní Korea odpálila dnes 7. května 2022 balistickou střelu směrem do Japonského moře. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informovala agentura Reuters. Jedná se již o patnáctý podobný raketový test, který izolovaná komunistická země letos uskutečnila. Podobný test, navzdory rezolucím OSN, které to KLDR zakazují, naposledl proběhl ve středu.

Tokio raketový test odsoudilo

Vypadá to, že Severní Korea balistickou střelu nejspíše odpálila z ponorky nedaleko svého východního pobřeží. Podle Japonska letěla zhruba 600 kilometrů, než nakonec dopadla mimo japonskou výlučnou ekonomickou zónu, což je oblast moře do vzdálenosti 200 námořních mil (370 kilometrů) od pobřeží. Tokio raketovou zkoušku odsoudilo jako nepřijatelnou hrozbu mezinárodnímu společenství.

KLDR výrazně zrychluje tempo testování

Severokorejský vůdce Kim Čong-un koncem dubna během velkolepé vojenské přehlídky prohlásil, že Pchjongjang své jaderné síly bude vyvíjet „co nejrychlejším tempem“. Spojené státy jsou přesvědčeny o tom, že KLDR může být už v tomto měsíci připravena v komplexu na severovýchodě země uskutečnit svůj první jaderný test od roku 2017. Celkově by šlo již o sedmý jaderný test Pchjongjangu.

Neobvykle rychlé tempo, jakým Severní Korea zbraně letos testuje dokládá, že rozvíjí svůj raketový program a zároveň se snaží vyvíjet tlak na Spojené státy kvůli rozhovorům, které ještě za vlády bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa uvázly v mrtvém bodě. Zvýšená aktivita by mohla souviset i s chystanou úterní inaugurací nového jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola, který chce vůči Pchjongjangu postupovat rázněji než jeho předchůdce.

AN
Zdroje a obrázky: reuters; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..