Twitter Elon Musk

Musk chce vyjasnit podíl falešných účtů, plán převzetí Twitteru pozastaven.

Elon Musk uvedl na svém twitterovém účtu, že plán převzetí Twitteru je pozastaven. Plán převzetí internetové společnosti Twitter zhruba za 44 miliard dolarů (více než bilion Kč), které za podnik nabídl právě šéf americké společnosti Tesla Elon Musk, je pozastaven, neboť Musk chce mít k dispozici nejprve podrobnosti k podílu falešných a spamových účtů a ujistit se, že tvoří méně než pět procent všech účtů. Musk ale také později v dalším tweetu napsal, že o převzetí firmy Twitter pořád stojí. Její výkonný ředitel Parag Agrawal uvedl, že společnost musí být připravena na různé scénáře.

„Dohoda o Twitteru byla dočasně pozastavena, dokud nebudou k dispozici podrobnosti podporující výpočet, že spamové/falešné účty skutečně představují méně než pět procent uživatelů,“ napsal Musk, který je nejbohatším člověkem na světě. Na méně než pět procent odhad počet falešných a spamových účtů začátkem května sám Twitter.

Akcie se propadly

Akcie Twitteru na Muskovo první sdělení zareagovaly propadem zhruba o 20 procent, než ztrátu zmírnily. Krátce po zahájení obchodování na burze v New Yorku ztrácely kolem 11 procent a jejich cena se pohybovala v blízkosti 40 dolarů. Nacházela se tak zhruba 14 dolarů pod úrovní Muskovy nabídky.

Bizarní tweet či „výčitky nakupujícího“

Analytik Dan Ives ze společnosti Wedbush označil Muskův tweet o dočasném pozastavení dohody za bizarní. Tweet by podle něj mohl vést k úvahám o tom, že Musk se chystá z dohody vycouvat, nebo se snaží o dojednání nižší kupní ceny. Ives rovněž uvedl, že způsob, jakým se Musk k dohodě vyjadřuje, je velmi znepokojivý. „Z celé této dohody se stává cirkusová show s mnoha otázkami a žádnými konkrétními odpověďmi ohledně toho, jak bude dohoda pokračovat,“ dodal.

Podobně situaci hodnotila analýza zpravodajského webu Axios, podle níž „tohle jen umocňuje spekulace, že Musk trpí výčitkami nakupujícího“. Komentátor agentury Bloomberg Matt Levine zase poznamenal, že nic takového jako „dočasné pozastavení dohody“ o nákupu neexistuje. „Zástupy bankéřů a právníků a zaměstnanců Twitteru… pracují na naplnění jeho (Muskových) právních povinností, aby byla dohoda dokončena. (…) To nemůže jen tak ‚dočasně odstavit‘,“ napsal.

Šéf Twitteru: Připravme se na všechny scénáře

Šéf Twitteru Agrawal později sdělil, že stále počítá s realizací dohody, ovšem „musíme být připraveni na všechny scénáře“. V sérii twitterových příspěvků se také vyjádřil ke změnám ve vedení společnosti oznámeným interně ve čtvrtek. Firmu opouští vedoucí dvou oddělení, kteří uvedli, že byli propuštěni.

Na převzetí společnosti Twitter se Musk dohodl minulý měsíc. Slíbil, že podnik ozdraví, zvýší počet uživatelů a umožní větší svobodu slova. Za jednu ze svých priorit označil vymýcení automatického rozšiřování spamů. Tento týden Musk uvedl, že transakce by v nejlepším případě mohla být dokončena za dva až tři měsíce. Převzetím společnosti Twitter by Musk získal kontrolu nad stejnojmennou sociální sítí, kterou využívají miliony uživatelů, včetně politiků.

Odstoupení od dohody: Jedna miliarda dolarů

Dohoda o převzetí firmy Twitter stanoví, že pokud některá ze stran od transakce odstoupí, musí druhé straně zaplatit jednu miliardu dolarů (zhruba 24 miliard Kč), upozornil server BBC. Musk se na převzetí dohodl s vedením společnosti Twitter, transakci ale ještě musejí schválit akcionáři a regulační orgány. Podle podmínek dohody obdrží akcionáři Twitteru za každou kmenovou akcii 54,20 USD.

AN
Úvodní obrázek: remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

5 komentářů: „Musk chce vyjasnit podíl falešných účtů, plán převzetí Twitteru pozastaven.“

  1. […] Musk chce vyjasnit podíl falešných účtů, plán převzetí Twitteru pozastaven. […]

  2. […] Musk chce vyjasnit podíl falešných účtů, plán převzetí Twitteru pozastaven. […]

  3. […] Musk chce vyjasnit podíl falešných účtů, plán převzetí Twitteru pozastaven. […]

  4. […] Musk chce vyjasnit podíl falešných účtů, plán převzetí Twitteru pozastaven. […]

  5. […] Musk chce vyjasnit podíl falešných účtů, plán převzetí Twitteru pozastaven. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..