Americké letectvo - bombardér B-52 Stratofortress

Americké letectvo provedlo úspěšný test hypersonické zbraně

Americké letectvo oznámilo, že provedlo śpěšný test hypersonické zbraně. Ve zprávě americké letectvo uvedlo, že bobmardér B-52H Stratofortress vypustil v sobotu u pobřeží jižní Kalifornie zbraň rychlé reakce (ARRW). „Po vypuštění se posilovač střely ARRW vznítil a hořel po očekávanou dobu a střela dosáhla hypersonické rychlosti pětkrát vyšší, než je rychlost zvuku,“ uvedla americká armáda.

Hypersonické střely vyvíjí i Rusko a Čína

Spojené státy nejsou jedinou zemí ve vývoji hypersonických zbraní, jejichž rychlost a manévrovatelnost znesnadňuje sledování a zachycení. Rusko kupříkladu vypálilo hypersonické rakety na cíle na Ukrajině a test hypersonické zbraně provedla i Čína, uvedli představitelé americké armády.

Test v Kalifornii

Test americké hypersonické střely provedla 419. testovací peruť a Global Power Bomber Combined Test Force na Edwardsově letecké základně v Kalifornii. „Náš vysoce kvalifikovaný tým se zapsal do historie této první vzduchem vypouštěné hypersonické zbraně,“ uvedl v prohlášení podplukovník Michael Jungquist, velitel 419. FLTS a ředitel GPB CTF.

Rusové použily hypersonické střely na Ukrajině

Rusko použilo hypersonické zbraně odhadem 10 až 12krát při své invazi na Ukrajinu. Předseda Sboru náčelníků genrálního štábů Mark Milley však Kongresu sdělil, že způsob, jakým Rusové používají hypersoniku, jim zatím na bitevním poli nedává příliš velkou výhodu.

„Kromě rychlosti zbraně nejsou patrné žádné další výhody, protože pokud jde o její účinek na daný cíl, zatím nevidíme skutečně významné nebo hru měnící efekty,“ řekl Mark Milley.

AN
Zdroje a obrázky: cbs; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Americké letectvo provedlo úspěšný test hypersonické zbraně“

  1. […] Americké letectvo provedlo úspěšný test hypersonické zbraně […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..