ISS - Mezinárodní vesmírná stanice

Vesmírná loď Boeingu Starliner letí k ISS. Veze zásoby a testuje přepravu lidí

Vesmírná loď Boingu Starliner letí k mezinárodní kosmické stanici ISS. Jednak veze zásoby, druhak je testem, zda-li je bezpečná pro přepravu lidské posádky. Vesmírná loď po dlouhých odkladech odstartovala z amerického mysu Canaveral. Modul, který byl vynesen raketou Atlas V by měl po přibližně 24 hodinách dorazit k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Zásoby pro ISS

Starliner letí k ISS s nákladem přibližně 230 kilogramů zásob. Mezninárodní vesmírná stanice (ISS) obíhá kolem Země ve výšce asi 400 kilometrů. K ISS by měl Starliner dorazit v sobotu kolem 01:00 SEČ. Zůstane u ní asi pět dní, než se vydá zpět na Zemi a přistane na letecké základně White Sands ve státě Nové Mexiko.

Test bezpečnosti pro lidskou posádku

Jedná se o druhý testovací let modulu CST-100 Starliner, který má prokázat, že je bezpečný pro přepravu osob. První se uskutečnil již v roce 2019, tehdy se však loď kvůli závadě musela předčasně vrátit na Zemi, aniž by dosáhla ISS. Problém byl tehdy v „hodinách“, které na palubě počítaly čas od startu. Kvůli jejich chybě provedla loď zážeh, který nebyl plánován, aby korigovala předpokládanou chybnou dráhu. V srpnu 2021 pak musel být test chvíli před startem zrušen kvůli problému s ventily.

Boeing „taxi“ jako SpaceX?

Boeing věří, že se po firmě SpaceX miliardáře Elona Muska stane druhou společností, která bude fungovat „taxi“ pro astronauty Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). SpaceX ve svém vlastním modulu Dragon již přepravila na oběžnou dráhu 18 astronautů a čtyři vesmírné turisty.

První let kosmické lodi s posádkou chce Boeing uskutečnit do konce tohoto roku. Přesný časový harmonogram však bude záviset na tom, jak se modul týden osvědčí.

AN
Zdroje a obrázky: ctk; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Vesmírná loď Boeingu Starliner letí k ISS. Veze zásoby a testuje přepravu lidí“

  1. […] Vesmírná loď Boeingu Starliner letí k ISS. Veze zásoby a testuje přepravu lidí […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..