Bill Nelson NASA

Šéf NASA bez servítek: „Čína je docela dobrá v krádežích“

Administrátor NASA Bill Nelson musel nedávno čelil jednomu nepříjemnému dotazu, a to během zasedání sněmovního výboru pro dotace. Jednalo se o skutečnost, že Čína bezostyšně „krade“ návrhy kosmických lodí americkému veřejnému a soukromému sektoru. „Čína je docela dobrá v krádežích,“ vypustil astronaut.

Mluvčí Alabamy Robert Aderholt označil podobnosti mezi koncepty jmenovaných zemí za „otřesné“ a poté se zeptal Nelsona, co přesně NASA „dělá pro zabezpečení amerického výzkumu a vývoje“. „Jo, jsou docela dobří v krádežích,“ odpověděl bývalý senátor a astronaut. „A myslím, že je naší povinností brát kybernetickou bezpečnost velmi, velmi vážně.“

Artemis I v srpnu?

Nelson také připustil, že USA a Čína v současné době soutěží v pomyslném „vesmírném závodě“, který je velmi podobný dřívějšímu soupeření mezi USA a SSSR. Později během stejného slyšení řekl, že lunární mise Artemis I, která zahrnovala první kosmický start Space Launch System (SLS) a druhý bezpilotní let kosmické lodi Orion, začne přibližně v srpnu tohoto roku.

Toto prohlášení mnohé překvapilo, protože NASA již dříve uvedla, že datum startu oznámí až po takzvaném „testu mokrých šatů“ na konci letošního léta.

Čína okopírovala Starship od SpaceX

China Academy of Launch Vehicle Technology již dříve zveřejnila propagační video, z nějž vyplývá, že touží po zařízení umožňujícím rychlou dopravu zásilek i lidí v rámci naší planety. Čína je evidentně dobrá v krádežích, protože jeden z prezentovaných konceptů se velmi nápadně podobá kosmické lodi Starship od společnosti SpaceX, která by měla sloužit právě i k výše zmíněnému účelu.

Čína podle dostupných informací doufá, že dotyčný dopravní systém zprovozní do roku 2045, přičemž suborbitální doručování zásilek by mohlo fungovat dokonce už o 10 let dříve. To je samozřejmě velmi ambiciózní časový plán a těžko říci, jak moc vážně je myšlen. V současnosti se totiž nejlidnatější země světa zaměřuje především na vývoj rakety Long March 9.

Artemis Live: Návrat člověka na Měsíc

Artemis je vesmírný program NASA určený k obnovení lidských letů na Měsíc. Na oběžné dráze Měsíce bude postavena stanice Gateway. Posádku na stanici dopraví kosmická loď Orion, vynesená raketou SLS. Astronauty na povrch Měsíce dopraví modul HLS, což bude minimálně při prvním přistání Starship od SpaceX .

Plánované mise:

Artemis 1: Bezpilotní let, při kterém bude loď Orion vypuštěna na oběžnou dráhu kolem Měsíce a poté zamíří zpět na Zemi. Termín: konec roku 2021
Artemis 2: Pilotovaný oblet Měsíce. Termín: rok 2023
Artemis 3: Přistání člověka na Měsíci. Termín: nejdříve v roce 2024
CLPS: Přeprava vědeckých experimentů na povrch Měsíce na podporu programu Artemis. Termín: od roku 2021

AN
Zdroje a obrázky: newswep; nasa CC BY-NC-ND 2.0


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..