Boeing Starliner

Návrat vesmírné lodi společnosti Boeing Starliner na Zemi

Vesmírná loď společnosti Boeing Starliner se dnes brzy ráno SELČ vrátila na Zemi. Uvádí to zahraniční agentury s odkazem na přímý přenos americké NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír). Na palubě kosmického plavidla, které uskutečnilo zkušební let a v budoucnosti by mělo sloužit jako „taxi“ pro astronauty, byla jen figurína. Podle představitelů NASA byl let „mimořádně úspěšný“.

Pro Starliner se jednalo o druhý zkušební let. Ten první v roce 2019 selhal a loď se musela vrátit předčasně na Zemi. Při zkušební letu Starliner přivezl posádce ISS zásoby. Letošní let byl tak pro Boeing klíčový, uvedly agentury.

Cesta zpět trvala 4 jen hodiny

Podle agentury AP byla cesta z ISS (Mezinárodní vesmírná stanice), ke které se loď připojila minulý týden, rychlá. Po zhruba čtyřech hodinách kapsule přistála v areálu americké armády ve státě Nové Mexiko za použití tří padáků a šesti airbagů. Při cestě do vesmíru i zpět na Zemi loď převážela několik stovek kilo a materiálu a zásob.

„Mimořádně úspěšný“ let

Steve Stich, který má v NASA na starost programy soukromých dopravců, označil zkušební let Starlineru za „mimořádně úspěšný“. Podle něj splnil všechny cíle. Zkušební let poskytl americké vesmírně agentuře a Boeingu velké množství dat, která budou užitečná pro spuštění prvního zkušebního letu s lidskou posádkou.

Boeing doufá, že se po firmě SpaceX miliardáře Elona Muska stane druhým vesmírným přepravcem a „taxi“ pro astronauty. To by si přála i NASA, která chce snížit závislost na Rusku v cestách na ISS.

AN
Zdroje a obrázky: ctk; wikimedia


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Návrat vesmírné lodi společnosti Boeing Starliner na Zemi“

  1. […] Návrat vesmírné lodi společnosti Boeing Starliner na Zemi […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..