Sudeten.net - Sociální síť sudeckých Němců

Sudeten.net – Nová sociální síť sudetských Němců. Je i v češtině

Sudeten.net je nová sociální síť sudetských Němců, která jim pomáhá pátrat po předcích, ale také hledat například ty, kteří ještě mluví některým ze sudetoněmeckých nářečí. Kathrin Krognerová ze Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), které zastupuje zájmy sudetských Němců odsunutých po druhé světové válce z Československa a jejich potomků řekla, že síť míří i na české uživatele. Dostupná je nejen v němčině, ale také v češtině.

„Je to sociální síť pro sudetské Němce, jejich přátele a všechny, kteří se zajímají o sudetoněmeckou historii. A je to také pro vzájemnou výměnu,“ řekla Krognerová. „Každý, kdo se zajímá o historii českých zemí, je srdečně vítán,“ uvedla s tím, že síť naleznou lidé na stránkách Sudeten.net.

Sudeten.net i v českém jazyce

Přepnout německou sociální síť do češtiny je možné pomocí příslušného tlačítka v pravém horním rohu. Vedle naší mateřštiny a němčiny je k dispozici také angličtina.

Vyhledávat na síti je možné podle příjmení, obcí nebo třeba klíčových slov, hledat je možné i podle mapy. Pokud někdo pátrá po rodovém příjmení a na síti je při hledání úspěšný, může snadno kontaktovat toho, kdo záznam na portál zanesl. „Registrace není třeba, stačí vyplnit kontaktní formulář, který funguje přes e-mail,“ vysvětlila Krognerová.

Sociální síť sdružuje nejen osoby, ale také instituce, jako jsou sudetoněmecké spolky, muzea nebo rodácká sdružení. Prozatím je na portálu asi 300 osob, proto sudetští Němci novinku propagují ve svých novinách a také na svém nynějším sjezdu v bavorském Hofu. Zde je k dispozici terminál s dotykovou obrazovkou, přes který je možné záznamy hledat, ale také zadávat.

„Samozřejmě to funguje tak, že čím více lidí zadá záznam, tím lépe bude možné síť využívat, ať již pro hledání vzájemného kontaktu v Česku nebo někoho, kdo znal ještě mé předky, nebo s kým si mohu povídat v nějakém dialektu,“ uvedla Krognerová. „Potěšilo by nás, kdyby se tam připojili i lidé z České republiky, kteří mají zájem o česko-německou výměnu, mohou to být třeba i školní skupiny,“ dodala.

Sudeten.net – Sociální síť sudetských Němců

Sudeten.net je sociální síť pro osoby sudetoněmeckého původu a jejich přátele. Setkávají se zde sudetští Němci – napříč generacemi a hranicemi!

  • Seznamte se s lidmi, kteří mají stejný sudetoněmecký původ, bydliště a zájmy.
  • Vyprávějte ostatním o sobě, své rodině a svých kořenech v českých zemích.
  • Výměna názorů na sudetoněmecká témata: Historie a současný vývoj, genealogie a místní historie, věda a identita, hudba a tradiční kroje, místní historie a česko-německá spolupráce.
  • Zjistěte více o sudetoněmeckých institucích a jejich nabídce – od muzea přes krajanské sdružení až po skupinu lidových tanců.

O sudetských Němcích a Sudeten.net

Sudetští Němci pocházejí z Čech, Moravy a rakouského Slezska – tedy z oblastí, které leží na území dnešní České republiky. Téměř tisíc let žili společně s Čechy v českých zemích, dokud nacionalismus na obou stranách, zločinný nacionální socialismus a lidským právům odporující vyhnání sudetských Němců v letech 1945/46, nezničily toto vyspělé, tvůrčí společenství. Od té doby žije většina z více než tří milionů vyhnanců a jejich potomků v Německu a Rakousku.

Sudetští Němci se již brzy spojili, aby i v rozptýlení udržovali kontakty prostřednictvím organizací, pravidelných setkání a médií a předávali si svou kulturu, tradice a znalosti.

Nová digitální sociální síť je dalším logickým krokem: umožňuje vám udržovat stávající kontakty a navazovat nové známosti – bez ohledu na to, kde žijete, kolik je vám let a odkud pocházejí vaši rodinní příslušníci. Sudeten.net je otevřen všem bez ohledu na členství nebo angažovanost v sudetoněmeckém spolku. Na rozdíl od komerčních sociálních sítí chrání Sudeten.net vaše údaje a je také přizpůsoben zvláštní situaci sudetských Němců tím, že bere v úvahu místa bydliště i místa původu a současná příjmení i další rodinná jména. Využijte rozmanitých možností, které vám Sudeten.net nabízí!

Sudeten.net je podporován Sudetoněmeckým krajanským sdružením. Jedná se o největší sudetoněmecké uskupení, které je organizováno jako obecně prospěšný spolek. Mezi jeho nejdůležitější úkoly patří pořádání Sudetoněmeckého dne, který se každoročně koná o svatodušních svátcích, i koordinace regionálních skupin, kulturních aktivit a dalších akcí.

AN
Zdroje a obrázky: novinky; sudeten.net


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Sudeten.net – Nová sociální síť sudetských Němců. Je i v češtině“

  1. […] Seznam 35 sociálních sítí a aplikací 2021. Znáte je všechny? Nová česká sociální síť Notesoo Nasazení ruského systému elektronického boje Murmansk-BN vypnulo komunikaci NATO v Evropě Plyn – Naplněnost zásobníků a jak dlouho vydrží ukáže web aplikace Pokec.sk – Slovenská seznamka a komunitní server kde to žije. eDokladovka – Všechny důležité doklady v mobilu Reddit – Sociální síť (ne pro každého). Truth Social nově i pro region Česko KaiOS – Operační systém pro tlačítkové telefony. Sudeten.net – Nová sociální síť sudetských Němců. Je i v češtině […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..