Bitcoin klesl, celý trh kryptoměn se propadl

Bitcoin klesl pod 567 000 Kč, propadal se i celý svět kryptoměn

Bitcoin dnes klesl pod 567 000 Kč (24 000 amerických dolarů). Nejznámější kryptoměna na světě se tak propadla k nejnižší ceně od konce roku 2020. Propad Bitcoinu je součástí širšího poklesu trhu kryptoměn, jenž zřjmě vyvolalo oznámení o růstu inflace v USA, což vedlo k odklonu investorů od rizikovějších aktiv. Propadal se tak celý segment kryptoměn, kdy hodnota celého kryptotrhu klesla pod jeden bilion USD, když sestoupila až na 926 miliard dolarů. K propadu celého trhu pod bilion dolarů tak došlo poprvé od loňského května.

Bitcoin klesl o více jak 13 %, Ether o 17 %

Bitcoin se za posledních 24 hodin propadl až na 23 431,23 USD. Kolem 15:00 SELČ se prodával zhruba za 23 650 dolarů, a za posledních 24 hodin tak vykazoval pokles o více než 13 %. Druhá největší kryptoměna Ether ve stejnou dobu ztrácela téměř 17 procent.

„Ukazuje se, že inflace je ještě těžší soupeř, než se očekávalo. Bitcoin a Ether dál dostávají v ringu tvrdé údery,“ uvedla analytička Susannah Streeterová ze společnosti Hargreaves Lansdown. „Jsou hlavními oběťmi útěku investorů od rizikových aktiv v době obav ohledně prudkého růstu spotřebitelských cen po celém světě,“ dodala.

„Dá se očekávat, že výprodej Bitcoinu bude ještě chvíli pokračovat, než nízká cena přiláká spekulanty. Je zajímavé, že v objemech obchodování na českém trhu se pokles výrazně neprojevil,“ sdělil ředitel českého obchodníka Bit.plus Martin Stránský.

Bitcoin podle analytika společnosti Portu Jakuba Valníčka mezi lety 2013 a 2015 odepsal 82 procent své hodnoty, další významný pád přišel mezi roky 2017 a 2018, kdy zaznamenal propad o více než 80 procent – z téměř 20 000 na 3 000 USD. Tehdy se proslýchalo, že celý sektor kryptoměn zanikne.

„To se nestalo a Bitcoin v listopadu 2021 vyletěl na 67 000 dolarů. Ze svého maxima tak při momentální ceně 23 750 odepisuje 65 procent, což stále není tak drastické jako při minulých propadech a je otázkou, zda bude cena klesat dál, nebo se zase obrátí směrem nahoru. Vzhledem k současné ekonomické situaci je však nepravděpodobné, že v blízké době uvidíme nová maxima cen. Před námi je dlouhé období akumulace,“ dodal Valníček.

Některé předpovědi hovoří o poklesu Bitcouinu až k 10 000 dolarů

Podle spoluzakladatele kryptoúvěrové společnosti Nexo Antoniho Trencheva se nyní objevují předpovědi, že cena Bitcoinu klesne pod 20 000 dolarů, nebo dokonce pod 10 000 dolarů. Loni v listopadu se Bitcoin vyšplhal na rekordních téměř 69 000 dolarů. Od té doby už ale ztratil více než 60 procent.

Jako relevantní metriky by expert na kryptoměny Igor Pauer podle svých slov místo ceny raději použil přijetí kryptoměn/blockchainu jak v maloobchodě, tak v bankovnictví a korporátním prostoru a akumulaci kryptoměn silnými hráči. „Tyto údaje nám naznačují významné nákupy některých subjektů. Připomenu, že aktuální situace není na kryptotrhu nijak neobvyklá a v minulosti jsme ji viděli mnohokrát,“ podotkl.

Společnost Celsius Network zmrazila výběry

Americká kryptoúvěrová společnost Celsius Network dnes oznámila, že kvůli „extrémním podmínkám na trhu“ zmrazila výběry. Celsius nabízí zákazníkům možnost uložit si kryptoměny do produktů s úrokovým výnosem. Firma uvedla, že zmrazením výběrů se snaží stabilizovat likviditu a že nyní pracuje na opatřeních k ochraně aktiv. Podle agentury Reuters její oznámení vedlo k prohloubení dnešního poklesu Bitcoinu.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Bitcoin klesl pod 567 000 Kč, propadal se i celý svět kryptoměn“

  1. […] Bitcoin klesl pod 567 000 Kč, propadal se i celý svět kryptoměn […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..