Oslava tří ruských kosmonautů na ISS po dobytí Luhanska (Sergej Korsakov, Oleg Artěmjev a Denis Matvějev)

NASA odsoudila oslavu ruských kosmonautů na ISS po dobytí Luhanska

NASA odsoudila oslavu ruských kosmonautů na Mezinárodní vesmírné stanici ISS, která proběhla po dobytí Luhanské oblasti. Oslava ruských vojenských úspěchů na Ukrajině ze strany ruských kosmonautů na palubě ISS je v zásadním rozporu s hlavním účelem stanice. V prohlášení to uvedl americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Ruští kosmonauti v pondělí oslavili dobytí Luhanské oblasti ruskými silami. Vesmírná agentura Roskosmos zveřejnila snímek, na němž ruská posádka pózuje s vlajkami proruských separatistů.

Ruská federace samostatnost Luhanské lidové republiky (LNR) a Doněcké lidové republiky (DNR) uznala krátce předtím, než v únoru vojensky napadla Ukrajinu. Útok odůvodnila mimo jiné potřebou chránit tamní ruskojazyčné obyvatelstvo před údajným útlakem Kyjeva.

Oslava ruských kosmonautů na ISS - Sergej Korsakov, Oleg Artěmjev a Denis Matvějev.
Ruští kosmonauti Sergej Korsakov, Oleg Artěmjev a Denis Matvějev na ISS.
Zdroj: Roskosmos Telegram

NASA odmítá využití stanice k politickým účelům

NASA v prohlášení rozhodně odmítla „využití Mezinárodní vesmírné stanice pro politické účely“. Podpora války proti Ukrajině je podle úřadu „v zásadním rozporu s hlavní funkcí stanice, kterou je rozvoj vědy a techniky pro mírové účely“.

Americký list The Washington Post připomíná, že jde ze strany NASA o poměrně vzácný komentář na adresu ruského Roskosmosu. Podle listu se americký úřad od začátku ruské invaze na Ukrajinu snaží zachovat předchozí úroveň spolupráce s Ruskem na ISS, kde obě země působí více než 20 let.

Na ISS jsou nyní tři ruští kosmonauti Oleg Artěmjev, Denis Matvějev a Sergej Korsakov. Doplňují je tři američtí astronauti z NASA Jessica Watkinsová, Robert Hines a Kjell Lindgren a jejich italská kolegyně z Evropské kosmické agentury (ESA) Samantha Cristoforettiová.I přes válku a napětí na Zemi spolu podle dřívějšího prohlášení šéfky programu NASA pro lety lidí do vesmíru Kathy Luedersové američtí a ruští kosmonauti stále hovoří. „Pořád spolu trénujeme. Pořád spolu pracujeme,“ uvedla Luedersová. Dodala však, že situaci bude potřeba monitorovat.

Roskosmos zveřejnil snímky 4. července

Ruská vesmírná agentura Roskosmos zveřejnila fotografie svých kosmonautů pózujících s tříbarevnými vlajkami Doněcké a Luhanské oblasti. Na snímcích uveřejněných na Telegramu jsou Oleg Artemyev, Denis Matveyev a Sergey Korsakov, kteří jsou součástí posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Stalo se tak tedy poté, co ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil vítězství v Luhansku, což je jedno z Ruskem podporovaných separatistických území v ukrajinské oblasti Donbas.

„Toto je dlouho očekávaný den, na který obyvatelé okupovaných oblastí Luhanské oblasti čekali osm let,“ napsala agentura ke svému příspěvku. „Jsme přesvědčeni, že 3. červenec 2022 se navždy zapíše do dějin republiky.“ Mnoho zpráv v médiích tvrdí, že ruští kosmonauti využívají vesmír pro svou protiukrajinskou propagandu a že jde o nejkřiklavější využití vesmírné stanice, která fungovala jako maják mezinárodní spolupráce.

Na ruské členy ISS zaútočil již bývalý astronaut NASA

V rozhovoru Ars Technica bývalý astronaut NASA a velitel ISS Terry Virts odsoudil gesto ruských členů posádky. „Jsem neuvěřitelně zklamaný, když vidím, jak kosmonauti a Roskosmos používají Mezinárodní vesmírnou stanici jako platformu k propagaci své nezákonné a nemorální války, kde jsou civilisté zabíjeni každý den,“ řekl Virts pro Ars Technica . „Vesmírná stanice má být symbolem míru a spolupráce,“ dodal.

Virts také uvedl, že NASA dosud ignorovala kroky Ruska a provokativní prohlášení šéfa Roskosmosu Dmitrije Rogozina ohledně vesmírné spolupráce, nicméně to si agentura tentokrát nemůže dovolit. Americká vesmírná agentura a Roskosmos ovšem nadále pokračují ve svých společných misích, a to včetně Crew-5, kdy ruská kosmonautka Anna Kikina příští rok poletí na vesmírnou stanici v americké kosmické lodi SpaceX Crew Dragon.

Je pozoruhodné, že tato gesta následují po Rogozinově oznámení, že Rusko brzy opustí ISS a že obnovení vztahů mezi mezinárodními partnery je možné pouze tehdy, pokud západní země zruší ekonomické sankce uvalené na Moskvu.

Šéf Roskosmosu hrozil pádem ISS už brzy po invazi

Šéf ruské agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin necelé tři týdny po začátku války na Ukrajině pohrozil Západu pádem ISS, pokud zůstanou v platnosti protiruské sankce. Upozornil, že ISS drží na oběžné dráze jen motory ruských lodí, které pravidelně vyrovnávají pokles trajektorie stanice. Spojené státy zajišťují podporu života na stanici a dodávky energie.

AN
Zdroje a obrázky: republicworld; ctk; roskosmos


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „NASA odsoudila oslavu ruských kosmonautů na ISS po dobytí Luhanska“

  1. […] NASA odsoudila oslavu ruských kosmonautů na ISS po dobytí Luhanska […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..