Elon Musk sociální síť Twitter

Musk vs Twitter, šéf Tesly se brání brzkému zahájení právní bitvy v září

Nelítostný souboj Musk vs Twitter pokračuje snahou šéfa Tesly o oddálení právní bitvy před soudem. Americký miliardář Elon Musk totiž vyzval soud, aby odmítl požadavek na rychlé zahájení soudního řízení, které se bude zabývat jeho rozhodnutím odstoupit od dohody o převzetí internetové společnosti Twitter za 44 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu Kč). Společnost Twitter požaduje, aby proces začal již v září. Dle Muskových právníků je ale tento požadavek neoprávněný.

Musk se na převzetí Twitteru dohodl letos v dubnu. Poté však nedávno oznámil ukončení dohody, které odůvodnil skutečností, že mu firma neposkytla údaje ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti. Firma Twitter následně Muska zažalovala. Obvinila jej z porušení podmínek dohody a požádala soud, aby nařídil dokončení transakce za cenu, která byla sjednána.

Falešné účty

Musk se už od samého začátku netajil tím, že chce Twitter od falešných účtů očistit, aby z něj udělal „lepší místo pro uživatele“. Žádné konkrétní plány řešení tohoto problému ovšem nezveřejnil. Dosáhnout by se toho ale dalo tak, že by musel být každý účet na Twitteru ověřený, což by v podstatě zcela vyloučilo ze hry anonymní uživatele.

„Náhlá žádost Twitteru o nadsvětelnou rychlost po dvou měsících otálení a mlžení je jeho další strategií k zakrývání pravdy o spamových účtech,“ uvedli Muskovi právníci v dokumentech předložených soudu. Vhodným termínem pro zahájení procesu by podle nich byl únor příštího roku, píše server CNBC.

Twitter: neopodstatněná záminka

Společnost Twitter označuje důvody, které Musk uvedl při odstoupení od smlouvy, za záminku, jež nemá opodstatnění. Podle firmy rozhodnutí opustit dohodu souvisí spíše s poklesem akciového trhu, zejména akcií technologických společností. Podle dohody by měl Musk za každou akcii Twitteru zaplatit 54,20 dolaru. Páteční obchodování na burze přitom cena akcií Twitteru uzavřela na 37,74 dolaru.

Musk je šéfem automobilky Tesla a nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, dosahuje aktuální hodnota jeho majetku 219 miliard dolarů (zhruba 5,3 bilionu Kč).

AN
Zdroje: reuters, cnbc, remix pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..