Twitter se dostal do ztráty, když zaznamenal i překvapivý pokles tržeb

Twitter se dostal do ztráty, když zaznamenal i překvapivý pokles tržeb

Twitter se ve druhém čtvrtletí dostal do ztráty 270 milionů dolarů (zhruba 6,5 miliardy Kč), a to po zisku 66 milionů dolarů před rokem. Společnost to uvedla ve výsledkové zprávě, která byla zveřejněna dnešního dne. Tržby Twitteru se meziročně snížily o jedno procento na 1,18 miliardy dolarů, což firma zčásti připsala nejistotě kolem dohody o jejím převzetí americkým miliardářem Elonem Muskem.

Analytici očekávali růst tržeb

Analytici podle průzkumu společnosti Refinitiv očekávali růst tržeb na 1,32 miliardy dolarů z 1,19 miliardy před rokem. Tržby Twitteru se ovšem meziročně snížily o jedno procento na 1,18 miliardy dolarů. Firma tento propad zčásti připsala nejistotě kolem dohody o jejím převzetí americkým miliardářem Elonem Muskem.

Musk se na převzetí společnosti Twitter za 44 miliard dolarů (asi 1,1 bilionu Kč) dohodl letos v dubnu. Tento měsíc však oznámil ukončení dohody, což zdůvodnil tím, že mu firma neposkytla údaje ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti. Společnost Twitter následně Muska zažalovala. Obvinila jej z porušení podmínek dohody a požádala soud, aby nařídil dokončení transakce za sjednanou cenu.

Propad akcií, anebo falešné účty?

Twitter ve zprávě uvádí, že pokles tržeb odráží problémy v reklamním průmyslu související s vývojem makroekonomických podmínek, i nejistotu kolem převzetí podniku Elonem Muskem. Musk předminulý týden v pátek oznámil ukončení dohody, které zdůvodnil tím, že mu firma neposkytla údaje ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti.

Musk se už od samého začátku netajil tím, že chce Twitter od falešných účtů očistit, aby z něj udělal „lepší místo pro uživatele“. Žádné konkrétní plány řešení tohoto problému však nezveřejnil. Dosáhnout by se toho ale dalo tak, že by musel být každý účet na Twitteru ověřený, což by v podstatě zcela vyloučilo ze hry anonymní uživatele.

Důvody, které Musk uvedl při odstoupení od smlouvy, Twitter označuje za záminku, jež nemá opodstatnění. Rozhodnutí opustit dohodu podle firmy souvisí spíše s poklesem akciového trhu, zejména akcií technologických společností. Podle dohody by měl Musk za každou akcii Twitteru zaplatit 54,20 dolaru. Čtvrteční obchodování na burze cenu akcie Twitteru uzavřelo na 39,52 dolaru.

Musk neuspěl u soudu o budoucnosti Twitteru, ten začne už v říjnu

Soudní řízení ohledně rozhodnutí amerického miliardáře Elona Muska odstoupit od dohody o převzetí internetové společnosti Twitter za 44 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu Kč) začne v říjnu a mělo by trvat pět dnů. Musk přitom navrhoval, aby řízení začalo až v únoru příštího roku. Twitter naopak požadoval zahájení řízení již v září. Soudem stanovený termín je tak bližší k návrhu společnosti Twitter.

Soudkyně Kathaleen McCormicková uvedla, že situace si zaslouží rychlé vyřešení, protože Twitter je veřejně obchodovanou společností. Dodala, že průtahy by mohly způsobit „nenapravitelnou škodu” na straně prodávajících.

AN
Zdroje a obrázky: twitter; remix pixabay

Komentáře

Jeden komentář: „Twitter se dostal do ztráty, když zaznamenal i překvapivý pokles tržeb“

  1. […] Twitter se dostal do ztráty, když zaznamenal i překvapivý pokles tržeb […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..