Zisk Microsoftu za očekáváním. Obecně se situace na pc trhu zhoršuje

Zisk Microsoftu za očekáváním. Obecně se situace na pc trhu zhoršuje

Čistý zisk Microsoftu ve fiskálním čtvrtém čtvrtletí mírně vzrostl, a to na 16,74 miliardy USD (407 miliard Kč) z loňských 16,46 miliardy USD. Zisk i tržby však zaostaly za očekáváním analytiků, což je celkem velké zklamání technologického giganta, který v posledních letech neustále očekávaní překonával. K menšímu zisku i tržbám, než se čekalo, přispělo hned několik okolností – silnější dolar, zpomalení růstu osobních počítačů či nižších výdajů za reklamu.

Za očekáváním i zisk na akcii

Tržby za tři měsíce do konce června stouply o 12 % na 51,9 miliardy USD. Zisk na akcii Microsoftu činil 2,23 dolaru. Analytici dotazovaní agenturou FactSet očekávali zisk 2,29 dolaru na akcii při tržbách 52,94 miliardy USD. Akcie firmy po ukončení oficiálního obchodování v reakci na výsledky klesají o jedno procento. Od počátku letošního roku již oslabily o 25 procent.

Důvody slabších výsledků

Microsoft vidí za slabším výsledkem celou řadu nepředvídatelných podmínek na trhu, jako je kupříkladu přerušení výroby v Číně, zhoršení situace na trhu s osobními počítači, anebo válka na Ukrajině, kvůli které firma omezila působení v Ruské federaci.

Microsoft také bojuje se silným dolarem, který zdražuje jeho zboží v zahraničí a snižuje tím tržby z prodeje v zahraničí při převodu na domácí měnu. Země mimo Spojené státy mají na celkových tržbách firmy zhruba poloviční podíl. Ke koši šesti předních světových měn dolar stoupl ve čtvrtletí o dvě procenta a od počátku letošního roku o téměř 12 %.

Zvýšily se jen tržby u cloudu

Tržby cloudových služeb Azure se zvýšily o 40 %. Tržby z reklamy u služeb LinkedIn, Search a News však klesly. Také tržby z licencí operačního systémů Windows se snížily o dvě procenta kvůli propadu prodeje osobních počítačů. Tržby z prodeje herního obsahu pro konzoli Xbox klesly o šest procent.

Activision Blizzard – Největší herní koupě v historii

Microsoft se v současnosti snaží dokončit nákup videoherní společnosti Activision Blizzard za 68,7 miliardy USD. Obchod byl oznámen v lednu a čeká na schválení od antimonopolních úřadů v USA a Británii. V případě schválení to bude doposud největší akvizice v technologickém sektoru, napsala agentura AP.

„Chceme odpovědět na otázky regulačních orgánů a pevně věříme, že důkladné přezkoumání pomůže uzavřít dohodu. Podrobný přezkum regulačními orgány jsme očekávali a myslíme si, že je vhodný,“ reagovala na vyšetřování korporátní viceprezidentka Microsoftu Lisa Tanziová, která je ve firmě odpovědná za právní záležitosti.

Pokud dají regulátoři obchodu zelenou, půjde o největší koupi všech dob v celé historii videoher. Po úspěšném dokončení celého obchodu by se měl Microsoft proměnit v třetí největší herní firmu na světě, alespoň tedy co se tržeb týče. Zařadí se tak těsně za společnosti Tencent a Sony. Obchod ale musí ještě posvětit regulační orgány.

AN
Úvodní obrázek: pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Zisk Microsoftu za očekáváním. Obecně se situace na pc trhu zhoršuje“

  1. […] Zisk Microsoftu za očekáváním. Obecně se situace na pc trhu zhoršuje […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..