Model ruské vesmírné stanice ROSS

Rusko opouštějící ISS představilo model vlastní vesmírné stanice ROSS

Ruská vesmírná agentura odhalila fyzický model toho, jak bude vypadat plánovaná ruská vesmírná stanice ROSS, což naznačuje, že Moskva to s opuštěním Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) myslí zcela vážně. Rusko chce snížit svou závislost na západních zemích a postupovat vpřed samostatně nebo spolupracovat se zeměmi jako Čína a Írán poté, co byly západem uvaleny sankce v důsledku invaze na Ukrajinu. Rusko model vlastní vesmírné stanice představilo v pondělí

Jurij Borisov, kterého prezident Vladimir Putin jmenoval minulý měsíc do čela Roskosmosu, řekl, že Rusko po roce 2024 opustí ISS a pracuje na vývoji vlastní orbitální stanice. ISS, která byla spuštěna v roce 1998, je nepřetržitě osídlena lidskou posádkou od listopadu 2000, a to v rámci partnerství pod vedením USA a Ruska, které zahrnuje také Kanadu, Japonsko a 11 evropských zemí.

NASA, která chce udržet ISS v provozu do roku 2030, tvrdí, že dosud neobdržela oficiální potvrzení o plánovaném stažení Ruska a již dříve chápala, že Moskva bude pokračovat v účasti až do roku 2028.

Dvě fáze ROSS

Státní korporace pro kosmické aktivity „Roskosmos“ uvedla, že její vesmírná stanice bude vypuštěna ve dvou fázích bez uvedení data. V první fázi by měly začít fungovat čtyři moduly a ve druhé by měly následovat další dva a servisní plošina. To by mělo dohromady stačit až pro čtyři kosmonauty a vědecké vybavení. Ruská státní média naznačila, že zahájení první fáze je plánováno na roky 2025 – 2026, nejpozději na rok 2030. Start druhé etapy na roky 2030 – 2035.

Roskosmos sdělil, že ROSS by ruským kosmonautům umožnila mnohem širší výhled na Zemi pro účely monitorování, než jaký mají ve svém současném segmentu na ISS. Ruská vesmírná stanice nepočítá se stálou lidskou přítomností, ale s obsazením dvakrát do roky, a to na delší dobu.

Dmitrij Rogozin, předchozí šéf Roskosmosu a zastánce tvrdé linie známý svými tvrdými prohlášeními proti Západu, navrhl, že by nová vesmírná stanice mohla v případě potřeby plnit i vojenský účel.

AN
Zdroje: reuters; theguardian
Úvodní obrázek: Maxim Šemetov


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Rusko opouštějící ISS představilo model vlastní vesmírné stanice ROSS“

  1. […] Rusko opouštějící ISS představilo model vlastní vesmírné stanice ROSS […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..