ISS - Mezinárodní vesmírná stanice

Rusko se stáhne po roce 2024 z ISS. Vybuduje vlastní stanici ROSS

Rusko se stáhne po roce 2024 z projektu ISS (Mezinárodní vesmírná stanice). Oznámil to nový šéf ruské vesmírné agentury Jurij Borisov na jednání s prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem. Informovala o tom dnešního dne agentura Interfax. Rusko chce podle Borisova vybudovat svou vlastní orbitální stanici.

ROSS – Ruská orbitální stanice

Vybudování ruské orbitální stanice ROSS (Russian Orbital Space Station) bude podle Jurije Borisova hlavní prioritou Roskosmosu v oblasti pilotované kosmonautiky. „Samozřejmě budeme plnit všechny naše závazky vůči našim partnerům, ale rozhodnutí o odchodu z této stanice po roce 2024 bylo přijato,“ řekl Borisov. „Myslím, že do té doby začneme vytvářet ruskou orbitální stanici,“ dodal.

Rozhodnutí o odchodu Ruska z ISS padlo již dříve

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes na dotaz agentury TASS sdělil, že rozhodnutí Ruska odstoupit z projektu ISS po roce 2024 bylo přijato už dříve. Podle agentury AP Borisovovo prohlášení potvrdilo předchozí vyjádření ruských představitelů o záměrech Moskvy opustit Mezinárodní vesmírnou stanici po tomto roce.

Borisov stanul v čele ruské vesmírné agentury v polovině července poté, kdy na této pozici nahradil Dmitrije Rogozina. Do té doby Borisov zastával funkci vicepremiéra, kdy se věnoval otázkám vesmíru a vojensko-průmyslových komplexů.

Oznámení Ruska odejít z ISS přichází v napjaté době

Oznámení Ruska odejít z ISS přichází v době mimořádného napětí mezi Moskvou a Západem kvůli ruské vojenské agresi na Ukrajině. Navzdory rozkolu se však americká vesmírná agentura NASA a Roskosmos začátkem měsíce dohodly na pokračování společných letů na stanici, poznamenala AP.

Mezinárodní vesmírná stanice v současné době zůstává jednou z posledních oblastí spolupráce mezi Moskvou a Západem, který na Rusko uvalil sankce kvůli invazi na Ukrajině. Navzdory vypjaté situaci na Zemi sedm obyvatel ISS opakovaně tvrdilo, že spolu na orbitě vycházejí dobře, stejně jako řídící týmy v americkém Houstonu a Moskvě, poznamenala už dříve AP. Současné osazenstvo stanice tvoří tři Američané, tři Rusové a Italka.

Bílý dům a NASA: Oficiální zpráva o ruském odstoupení nepřišla

„Je to politováníhodný vývoj vzhledem k důležité vědecké práci vykonávané na ISS, drahocenné profesionální spolupráci, kterou naše vesmírné agentury během let udržovaly, a především vzhledem k naší obnovené dohodě o spolupráci na vesmírných letech,“ reagoval na výroky z Moskvy mluvčí americké diplomacie Ned Price.

„Zatím nic oficiálního,“ poznamenala nicméně vysoká představitelka NASA Robyn Gatensová, když byla tázána na odchod Rusů z projektu ISS. „Taky jsme se o tom doslova právě dozvěděli. Nic oficiálního jsme nedostali,“ dodala.

Bílý dům později potvrdil, že Rusko skutečně dosud oficiálně Spojeným státům neoznámilo svůj záměr stáhnout se z ISS. „Pokud se Rusko skutečně stáhne, zkoumáme možnosti, jak zmírnit potenciální dopady na ISS po roce 2024,“ uvedla mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová během brífinku pro novináře.

Aktualizováno 27.07.22 13:30 o vyjádření Bílého domu a NASA

AN
Úvodní obrázek: pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..