NASA: Online nástroj umožní sledovat v reálném čase misi Artemis I

NASA: Online nástroj umožní sledovat v reálném čase misi Artemis I

NASA vytvořila nový web, prostřednictvím něhož chce zprostředkovat fanouškům vesmírných letů aktuální informace o lunární misi Artemis I v reálném čase. Web Artemis Real-time Orbit Website (AROW) bude poskytovat snímky, data a všechny nejnovější zprávy a informace, zároveň také umožní fanouškům vesmíru určit, kde se Orion nachází a sledovat jeho vzdálenost od Země, vzdálenost od Měsíce, trvání mise etc.

NASA k tomu dodala: „AROW vizualizuje data shromážděna senzory na Orionu a odeslaná do Mission Control Center v Johnsonově vesmírném středisku NASA v Houstonu během letu. Bude poskytovat periodická data v reálném čase počínaje asi jednu minutu po startu přes oddělení mezistupně kryogenního pohonu rakety SLS přibližně do doby dvou hodin po zažehnutí. Jakmile však Orion poletí sám, bude AROW poskytovat neustále aktuální informace v reálném čase.“

Start 29. srpna

Po startu na vrcholu nové rakety NASA Space Launch System (SLS) z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě 29. srpna poletí kosmická loď Orion více než 250 000 mil k Měsíci, než se dostane na pouhých 62 mil od jeho povrchu. Plavidlo,které bylo primárně postaveno společností Lockheed Martin, zůstane ve vesmíru „déle než jakákoli loď pro astronauty, aniž by se připojila k vesmírné stanici, a vrátí se domů rychleji než kdykoli předtím,“ uvedla NASA.

Mise je navržena tak, aby ukázala, že raketa SLS a kapsle Orion jsou připraveny nést astronauty. Při diskusi o nové webové stránce její tvůrce Seth Lambert řekl: „Toto je opravdu účinný způsob, jak se zapojit do mise a pochopit rozsah toho, čeho se NASA snaží dosáhnout pomocí Artemis I.“

NASA také odhalila, že zpřístupní údaje o poloze Orionu volně pro „milovníky dat, umělce a kreativce, aby si mohli vytvořit vlastní aplikaci pro sledování, vizualizaci dat nebo cokoliv jiného, ​​co si představí“. Ačkoliv byl AROW vyvinut pro nadcházející mise Artemis, může v budoucnu používat stejnou technologii k nabízení vizualizací dalších vesmírných misí.

Webové stránky AROW budou spuštěny na webu NASA den před startem Artemis I.

Artemis II

Pokud bude Artemis I úspěšná, NASA poté pošle Artemis II na cestu kolem Měsíce již v roce 2024, tentokrát s lidskou posádkou na palubě. Mise Artemis II plánuje vyslat čtyři astronauty na průlet kolem Měsíce na maximálně 21 dní. Obě mise jsou testovacími lety, které demonstrují technologii a schopnosti Orionu, SLS a mise Artemis, než NASA za přibližně tři roky vrátí „lidské boty“ na Měsíc. To bude zahrnovat první ženu a první osobu jiné barvy pleti, která se projde po měsíčním povrchu.

AN
Zdroje a obrázky: dailymail; nasa


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „NASA: Online nástroj umožní sledovat v reálném čase misi Artemis I“

  1. […] NASA: Online nástroj umožní sledovat v reálném čase misi Artemis I […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..