Sociální sítě - Social

Sociální sítě ve světě, v Česku, na kontinentech etc. – StatCounter

V dnešním díle pravidelných měsíčních statistik se zaměříme výhradně na sociální sítě, samozřejmě jako vždy budeme čerpat data ze služby StatCounter. Ukážeme si jak si vedou jednotlivé platformy sociálních médií v celosvětovém měřítku, na dvou konkrétních kontinentech a ve čtyřech vybraných státech. Taktéž porovnáme, jak se sociálním sítím daří na počítačích a jak na smartphonech a tabletech.

Sociální sítě

Sociální sítě jsou dnes již neodmyslitelnou součástí našich životů. Než přejdeme k samotným statistikám, dáme si krapet prevence, tedy rady jak sociální sítě bezpečně užívat.

Dvanáctero bezpečného užívání sociálních sítí
  1. Přečtěte si podmínky užívání sociální sítě před registrací a zjistěte, jak bude nakládáno s Vašimi osobními údaji ze strany provozovatele (zda nebudou poskytovány třetím stranám).
  2. Čím méně toho o sobě při registraci vyplníte, tím je menší riziko, že se vám něco stane.
  3. Naučte se nastavovat různá práva svým přátelům – např. svým spolupracovníkům nastavte nižší než členům rodiny.
  4. Nesdílejte své intimní fotografie. Mohou být zneužity.
  5. Nesdílejte komentáře ani statusy, které mohou být použity proti vám – např. pomlouvat nadřízeného v pracovní době.
  6. Pokud pojedete na delší dobu mimo své obydlí, nesdílejte tuto skutečnost, leda až po návratu.
  7. Zapněte kontrolu obsahu a příspěvků, kde jste označeni.
  8. Neposkytujte hrám a dalším aplikacím obsaženým v sociálních sítích své osobní údaje – např. informace o poloze nebo seznam přátel.
  9. Pravidelně v nastavení zabezpečení kontrolujte, na jakém zařízení jste přihlášeni – zda jste se někde (např. ve škole nebo v práci) nezapomněli odhlásit.
  10. Potvrzujte přátelství pouze osobám, které znáte.
  11. Cokoliv vložím na sociální síť, již zpravidla nelze vymazat!
  12. Neužívejte funkci přihlášení do jiných online služeb pomocí svého účtu na sociální síti – např. přihlášení do internetového obchodu pomocí FB účtu – předáváte své přihlašovací údaje třetí osobě!

Statistiky StatCounter

Sociální sítě celosvětově a dle platforem
Sociální sítě - Statistika StatCounter
Sociální sítě celosvětově – StatCounter
Sociální sítě DESKTOP
Sociální sítě DESKTOP
Sociální sítě MOBIL&TABLET
Sociální sítě MOBIL&TABLET

Celosvětovým statistikám skrze všechna zařízení, tedy jak počítače, tak mobily, tablety a konsole vévodí zcela nepřekvapivě sociální síť společnosti Meta Facebook. Poté je dosti velký odstup dalších platforem sociálních médií, druhý je Twitter, třetí další sociální síť z rodiny Meta Instagram. Na dalších místech se nachází Pinterest, videoplatforma Googlu YouTube, Reddit a LinkedIn.

Značný rozdíl panuje u sociálních sítí na různých zařízeních, tedy jak vidíme na grafech mezi desktopem a mobily plus tablety. Na desktopech až tak výraznou dominanci Facebook nemá, ovšem právě zde velmi boduje Pinterest. Na smartphonech a tabletech je situace jiná, celkem logicky se právě na těchto zatízeních za Facebookem nacházejí sociální sítě jako Twitter či Instagram.

Afrika a Asie
Sociální sítě - Afrika - Statistiky StatCounter
Sociální sítě – Afrika
Sociální sítě - Asie
Sociální sítě – Asie

Dnes si pro zajímavost ukážeme konkrétní dva kontinenty, které samostatně běžně nezmiňujeme, a to Afriku a Asii. Ovšem jestli jste čekali nějaká výrazně odlišná statistická data a pořadí sociálních sítí, tak můžete z grafů vyčíst, že se nijak zvláště od těch celosvětových neliší.

Česko, Čína, Rusko, USA
Sociální média - Česká republika
Česká republika
Sociální media - Čína
Čína
Sociální media - Ruská federace
Ruská federace
Sociální media - USA
Spojené státy

Na závěr dnešních statistik si ukážeme, jak si vedou sociální sítě dle dat StatCounter v jednotlivých vybraných státech, zvolili jsme domácí Česko, Čínu, Rusko a Spojené státy. V České republice, jak už víme z minulosti, se velmi daří Pinterestu. Čína je tak trochu i v oblasti internetu trh sám pro sebe, zde bychom ta data měli brát spíše hodně orientačně. Každopádně jak vidíme, dominuje Twitter, objevuje se ruská sociální sítť Vkontakte i tamní platforma Sina Weibo. O Rusku se dá říci v posledním období podobné, tamní internetový prostor se dosti odlišuje, tudíž nepřekvapí, že zde je v čele pelotonu sociální síť VKontakte, nu a i zde je velmi oblíbený Pinterest. Sociální sítě v USA naopak tak nějak kopírují celosvětové statistiky.

AN
Zdroje a obrázky: statcounter; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..