Twitter jako nástroj pro šíření pravdy a zaručující svobodu projevu

Elon Musk: Twitter jako nástroj pro šíření pravdy

Zakladatel Tesly a americký miliardář Elon Musk uvedl, že hodlá z internetové sítě Twitter vymýtit falešné účty a vytvořit z ní nástroj pro šíření pravdy. Snaží se tak uklidnit inzerenty, kteří se v poslední době od Twitteru odvracejí, informovala agentura Reuters.

Musk se již od samého začátku netajil tím, že chce od falešných účtů Twitter očistit, aby z něj udělal „lepší místo pro uživatele“. Nejrůznější podvody nejsou na Twitteru totiž ničím výjimečným, o čemž se přesvědčil Musk i na vlastní kůži. Jeho jméno kupříkladu poškodili podvodníci, kteří se za něj vydávali. Od Muskových fanoušků pak vybrali v kryptoměnách v přepočtu zhruba 45,5 milionu Kč, připomněl server Popular Mechanics.

V roce 2020 byl dokonce jeho účet hacknutý. Tehdy si nejbohatší muž na světě stěžoval, že „podvodníci s kryptoměnami pořádají v každém vláknu párty se spamboty“, tedy s automatickými systémy, které na síti šíří podvodné či reklamní příspěvky.

Svoboboda projevu bez nárůstu nenávistných komentářů

Nyní Musk slíbil, že podnik bude tvrdě pracovat na tom, aby se „špatné věci“ neobjevovaly vedle reklamy. Twitter podle něj umožní svobodu projevu, bude to nástroj pro šíření pravdy, aniž by ovšem výrazně umocnil nenávistné komentáře. Podle Muska je cílem, aby síť byla pravdomluvná, zajímavá a zábavná, napsala agentura Reuters.

V pátek zahájila společnost Twitter rozsáhlé propouštění zaměstnanců s cílem snížit náklady. Podle Muska firma prodělává 4 miliony dolarů denně a potýká se s masivním poklesem příjmů v důsledku tlaku aktivistů na inzerenty, aby na tuto platformu neumisťovali reklamu.

Řada významných podniků, včetně největší americké automobilky General Motors, skutečně pozastavila reklamu na Twitteru kvůli obavám, že nový majitel by mohl uvolnit pravidla pro regulaci obsahu, což by mohlo podpořit nenávistné projevy na síti.

Rada pro moderování obsahu

Musk po převzetí podniku oznámil, že firma vytvoří radu pro moderování obsahu, ve které budou zastoupena velmi různorodá hlediska. Dodal, že před zasedáním této rady nedojde k žádným zásadním rozhodnutím ohledně obsahu. Uvedl, že sestavení této rady by mohlo trvat několik měsíců.

Zachovat co funguje – změnit co nefunguje

Elon Musk na své sociální síti upozorňuje uživatele, že na Twitteru dojde v nadcházeících měsících k mnoha změnám. „Zachováme to, co funguje, a změníme to, co nefunguje,“ napsal v jednom z příspěvků nový majitel mikroblogovací služby.

Musk prodal akcie Tesly v hodnotě 3,95 miliardy dolarů

Americký miliardář Elon Musk prodal 19,5 milionu akcií výrobce elektromobilů Tesla za 3,95 miliardy dolarů (95,36 miliardy korun). Vyplývá to z údajů pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Ředitel automobilky Tesla tak od letošního dubna, kdy se stal největším akcionářem internetové společnosti Twitter, prodal akcie Tesly v hodnotě téměř 20 miliard dolarů, píše agentura Reuters. Účel posledního prodeje Musk neoznámil. Analytici ho očekávali, protože šéf Tesly potřebuje prostředky na akvizici Twitteru.

Akcie výrobce elektromobilů prodával letos v dubnu (za 8,5 miliardy dolarů) a srpnu (za 6,9 miliardy dolarů); tvrdil ale, že dalších se zbavovat neplánuje. V srpnu uvedl, že potřebuje finance na převzetí Twitteru.

Po posledním prodeji drží Musk v automobilce Tesla podle výpočtu Reuters podíl 14%. Od dubna, kdy podal nabídku na převzetí Twitteru, odepsaly akcie Tesly téměř polovinu své hodnoty. Muskův majetek od té doby klesl o 70 miliard dolarů.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Elon Musk: Twitter jako nástroj pro šíření pravdy“

  1. […] Elon Musk: Twitter jako nástroj pro šíření pravdy […]

  2. […] Elon Musk: Twitter jako nástroj pro šíření pravdy […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..