Podpora pro Windows 8.1 a Edge pro Windows 7 v lednu končí

Podpora pro Windows 8.1 a Edge pro Windows 7 v lednu končí

S blížícím se koncem roku by měli uživatelé operačního systému od Microsoftu Windows 8.1 zvážit upgrade na nějakou v současnosti podporovanou verzi, neboť podpora pro Win 8.1 končí 10. ledna 2023. V prvním měsíci nového roku skončí také podpora pro prohlížeč Edge pro Windows 7. My se v těchto souvislostech podíváme i na to, jak si OS či prohlížeč stojí v dalším pravidelném dílu Statistik StatCounter.

Windows 8.1

Jak již bylo zmíněno, tak oficiální podpora Windows 8.1 končí 10. ledna 2023 (mimochodem podpora pro velmi oblíbený systém Windows 7 skončila již před třemi lety). Microsoft proto již nyní doporučuje, i prostřednictvím sociálních platforem, že s blížím se koncem by bylo vhodné upgradovat.

Podpora Windows 8.1 skončí 10. ledna 2023.

Připomínáme, že Windows 8.1 skončí podpora 10. ledna 2023. V tomto okamžiku už nebude poskytována technická pomoc a aktualizace softwaru. Pokud máte zařízení se systémem Windows 8.1, doporučujeme, abyste je upgradovali na aktuálnější, provozní a podporovanou verzi Windows. Pokud zařízení nesplňují technické požadavky na spuštění aktuální verze Windows, doporučujeme nahradit zařízení zařízením, které podporuje Windows 11.

Microsoft nebude nabízet program rozšířených aktualizací zabezpečení (ESU) pro Windows 8.1. Další používání Windows 8.1 po 10. lednu 2023 může zvýšit riziko, že organizace bude vystavena bezpečnostním rizikům nebo může mít vliv na její schopnost plnit povinnosti dodržování předpisů.

Zdroj: Support Microsoft

Vzhledem k tomu, že většina systémů pořízených v době vydání Windows 8.1 nebude v některých ohledech patrně stačit na požadavky Windows 11, pak upgrade v podstatě znamená nákup nového zařízení. Připomeňme, že Windows 8 byly vydané v říjnu 2012, Windows 8.1 pak v říjnu 2013. Nedá se ovšem očekávat, že by tuto změnu doprovázely nějaké velké emoce, neboť uživatelská základna Windows 8.1 je poměrně malá, jelikož se jednalo o nepříliš oblíbený systém.

Operační systémy Windows – StatCounter

Jak vidíme ze statistik StatCounter, tak nejpoužívanější verzí operačního systému od Microsoftu je zcela jednoznačně Windows 10. Windows 8.1 má celkem zanedbatelný podíl, oboje platí jak celosvětově tak v rámci České republiky.

Verze OS Windows - Celosvětově
Verze OS Windows – Celosvětově
Verze OS Windows - Česko
Verze OS Windows – Česko

Edge pro Win 7

Nejde ovšem jen o Windows 8.1. Microsoft taktéž v rámci Edge Dev build oznámil ukončení podpory prohlížeče Microsoft Edge na dosud poměrně oblíbených Windows 7. Jejich podpora ze strany Microsoftu sice formálně skončila již před třemi lety, ale v rámci tzv. rozšířené podpory (ESU) pokračovala pro firmy. I ta ale v lednu končí, čímž Microsoft přestává podporovat též Edge pro Windows 7. Zlomovou verzí bude 110, po jejím vydání už nebude možné prohlížeč aktualizovat.

Prohlížeč Microsoft Edge – StatCounter

Prohlížeč Microsoft Edge na desktopu se již v poslední době trvale drží na druhém místě za Chromem. Situace na prvních dvou místech je podobná opět jak ve světě tak v Česku. Další pozice, jak už jsme viděli i v minulých statistikách, se ovšem liší, v ČR je kupříkladu velmi populární Firefox, naopak oproti světovým číslům se u nás mnohem méně používá Safari.

Prohlížeče Desktop listopad 2022 - Celosvětově
Prohlížeče Desktop listopad 2022 – Celosvětově
Prohlížeče Desktop listopad 2022 - Česko
Prohlížeče Desktop listopad 2022 – Česko

AN
Zdroje a obrázky: microsoft; statcounter


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..