Česká pošta balík

Síť České pošty měla před Vánocemi méně balíků než v předchozích letech

Hlavní a největší předvánoční nápor ohledně posílání balíků vrcholí, distribuční síť České pošty měla o posledním víkendu před Vánocemi 420 000 balíků. Takový počet je sice zhruba 2,5 krát větší než v běžném období, každopádně i tak se jedná o méně zásilek než v předchozích letech. V úterý to sdělil v hlavní třídírně České pošty v Malešicích generální ředitel Roman Knap.

Za celý rok Česká pošta očekává 54 milionů přepravených balíkových zásilek, což je zhruba o 2 miliony méně než loni. Doručování v minulých letech ovšem výrazně ovlivnil covid, jelikož si lidé kvůli pandemii posílali poštou více věcí.

Klasická psaní – Setrvalý pokles

Setrvalý pokles naopak pošta zaznamenává u klasických psaní, které nahrazují elektronické formy komunikace. Roste ale doručování online pohlednic, kdy odesílatel pošle elektronickou fotografii a pošta z ní vytvoří pohled.

Zásilky ze zahraničí

Pokleslo také množství zásilek ze zahraničí, zejména balíčků z e-shopů ze zemí mimo EU, jako jsou Čína či USA, ale i Velká Británie. Pro tyto země přestala platit výjimka z placení cla a DPH pro malé zásilky do hodnoty 22 eur.

Brigádníků netřeba

Pošta letos nenajímala žádné brigádníky a předvánoční špičku podle Knapa zvládá s vlastními nebo agenturními zaměstnanci díky nastavení logistických procesů. Zhruba třetina všech zásilek projde hlavním uzlem v Praze-Malešicích.

Garantované doručení do Vánoc – podání 21. 12.

Za rozhodný den pro doručení balíku do Vánoc pošta stanovila pro jeho podání středu 21. prosince. Někteří další dopravci garantují dodání pro zásilky podané pouze do dnešního dne, tedy do úterý 20. prosince.

O vánočních svátcích budou pošty zavřené

Pobočky České pošty budou v sobotu, neděli a v pondělí 24.-26. 12. 2022 uzavřené. V sobotu 31. 12. 2022 budou otevřeny pošty se sobotním provozem pouze v dopoledních hodinách.

AN
Zdroje a obrázky: cp


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..