Pozorování noční oblohy: Ilustrační foto

Brzy bude možné spatřit kometu, kterou naposled viděli neandrtálci

Již brzy bude možné na noční obloze spatřit kometu, kterou naposled viděli neandrtálci. Kometa, kterou bylo ze Země naposledy možné sledovat před 50 000 lety, tedy v době kdy ještě žili neandrtálci, by měla být pozorovatelná pouhým okem. Malé těleso pojmenované C/2022 E3 (ZTF) se v současné době nachází asi 161 milionů kilometrů od zeměkoule a k naší planetě se nejvíce přiblíží začátkem února. To bude prolétat ve vzdálenosti cca 42 milionů kilometrů od modré planety.

Jakmile se kometa C/2022 E3 (ZTF) přiblíží k Zemi, může být za velmi dobrých podmínek viditelná pouhým okem už ve druhé polovině ledna, řekl zástupce ředitele Královské astronomické společnosti Robert Massey. Podle současných odhadů by měla v době přiblížení k Zemi dosáhnout alespoň 6. hvězdné velikosti, což je veličina udávající jasnost objektu na obloze. 6. hvězdná velikost je zhruba hranice, při níž je vesmírný objekt schopno spatřit lidské oko.

Jasnost komet je však velmi těžké předpovědět. Je možné, že nebude viditelná vůbec, anebo bude zářit jasněji, než se očekává, upozornila astronomka z britské Královské observatoře v Greenwich Tania de Salesová Marquesová. Pokud jsou však současné předpovědi správné, bude C/2022 E3 (ZTF) první kometou viditelnou pouhým okem od doby, kdy v roce 2020 předvedla na obloze velkolepé představení kometa NEOWISE. Astronomové nicméně očekávají, že C/2022 E3 (ZTF) bude méně působivá.

Jakmile proletí kolem Země, bude se vzdalovat od Slunce a vnitřní Sluneční soustavy. Její další pouť zůstává do určité míry záhadou. „Zatím nemáme odhad, jak daleko se od Země dostane (odhady se liší) ale pokud se vrátí, nebude to dříve než opět za 50 000 let,“ domnívá se další astronomka z Královské observatoře v Greenwich Jessica Leeová.

Již nyní viditelná teleskopy

Přestože astronomové objevili kometu C/2022 E3 (ZTF) teprve letos, objekt se podle Leeové zformoval spolu se zbytkem sluneční soustavy přibližně před 4,6 miliardami let. Podle webu The Independent ho naposledy ze Země bylo možné na noční obloze sledovat před 50.000 lety, kdy planetu obývali ještě i neandrtálci. Média zároveň upozorňují, že kometa známá též pod kratším názvem E3, je už nyní viditelná pomocí teleskopů, pokud je tedy jasná obloha. Od druhé poloviny ledna by mohla být viditelná i bez pomůcek.

Meteorický roj Kvadrantidy

Než bude možné spatřit pouhým okem kometu, kterou naposled viděli neandrtálci, můžeme se na noční obloze kochat jiným úkazem. V noci na středu bude totiž vrcholit meteorický roj Kvadrantidy. Je to jeden z nejbohatších rojů, jenž je téměř pravidelně aktivní hned zkraje nového roku.

Kvadrantidy jsou aktivní od 1. do 10. ledna. Maxima dosáhnou 4. ledna ve 04:40. Nevhodnější podmínky pro pozorování budou ale až po 05:00, kdy zapadá Měsíc, a to zhruba do 06:00, kdy svítá. Podle ústavu se v lednu vyskytuje Měsíc vysoko nad obzorem, navíc danou noc bude ve fázi přibližně dva dny před úplňkem. Jeho svit tak bude viditelnost Kvadrantid rušit.

Sílu Kvadrantid určuje především hodnota zenitové frekvence, která udává zhruba 120 meteorů za hodinu. Ovšem maximální aktivita roje trvá přibližně jen šest hodin, kromě svitu Měsíce navíc pozorování kazí také obecně velká pravděpodobnost oblačnosti. Skvělé podmínky pro sledování Kvadrantid se očekávají v roce 2025. Přesto mohou i letos lidé spatřit 60 až 80 meteorů za hodinu, nejlépe v ranních hodinách, při nízké oblačnosti a daleko od měst. Kvadrantidy se dnes nacházejí v souhvězdí Pastýře. Své jméno ale roj získal podle souhvězdí Zedního kvadrantu, součástí kterého v minulosti byl. V roce 1922 ovšem toto souhvězdí zrušila Mezinárodní astronomická unie. Mateřským tělesem roje je planetka 2003 EH1.

AN
Zdroje a obrázky: newsweek; independent; slu; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..