Zájem o PC a mobily uvadá

Lenovo má o 32 procent nižší zisk. Zájem o PC a mobily uvadá

Lenovo je největším výrobcem osobních počítačů na světě. Firmě klesl ve třetím finančním čtvrtletí čistý zisk o 32 % na 437 milionů USD (9,7 miliardy Kč). Důvodem je celosvětový propad poptávky, kdy zájem o PC a mobily značně uvadá. Lenovo to uvedlo v tiskové zprávě.

Tržby za říjen až prosinec Lenovu poklesly o 24 % na 15,3 miliardy USD a nižší byly již druhé čtvrtletí za sebou. Analytici v anketě společnosti Refinitiv očekávali v průměru tržby 16,39 miliardy USD.

Pandemie nemoci covid-19 v roce 2020 způsobila prudký růst prodeje elektroniky, protože mnoho lidí pracovalo z domova a rozhodlo se vyměnit či modernizovat své přístroje. Ve druhém fiskálním čtvrtletí loňského roku, což bylo od července do září, se však poptávka začala snižovat a tržby Lenova klesat.

Výzkumná společnost Gartner minulý měsíc uvedla, že odbyt osobních počítačů a mobilních telefonů zřejmě v letošním roce klesne o 6,8 %. V loňském roce se odbyt tohoto segmentu propadl o 16 %.

Konkurenti již propouští

Konkurenční společnosti Dell Technologies a HP už kvůli slabšímu trhu, kdy zájem o PC a mobily uvadá, oznámily propouštění. Dell zruší zhruba 6 650 pracovních míst, což je asi pět procent celkové pracovní síly, zatímco společnost HP se rozhodla do konce fiskálního roku 2025 propustit až 6 000 zaměstnanců. To je 12 % pracovní síly.

AN
Zdroje a obrázky: reuters; gartner; lenovo; refinitiv; remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..