TweetDeck - desktopový Twitter klient

TweetDeck jen pro ověřené uživatele, oznámil Twitter

Přístup do rozhraní TweetDeck, které mimo jiné umožňuje monitorovat několik twitterových seznamů naráz, bude nově jen pro ověřené uživatele, informoval Twitter. Opatření podle něj nabude platnosti za 30 dnů. Jednotliví uživatelé musí za ověření svého účtu platit osm dolarů (174 Kč) měsíčně, zatímco organizace to vyjde na 1000 dolarů měsíčně (21.800 Kč).

O změně Twitter informoval v tweetu, přičemž podrobně popsal vylepšenou verzi TweetDecku s novými funkcemi. Podle agentury Reuters nicméně není jasné, zda Twitter bude uživatelům účtovat poplatky za novou či dokonce i starou verzi TweetDecku. Twitter na žádost agentury o komentář nereagoval.

Zpoplatnění TweetDecku, který byl dříve zdarma a který hojně využívají firmy a zpravodajské organizace ke snadnému sledování obsahu, by mohlo Twitteru zvýšit příjmy. Firma, kterou vlastní miliardář Elon Musk, má potíže s udržením příjmů z reklamy. Po Muskově loňském převzetí Twitteru mnoho inzerentů pozastavilo své výdaje kvůli obavám, že by mohl oslabit moderování obsahu, anebo kvůli nejistotě ohledně směřování společnosti pod jeho vedením.

Nejnovější oznámení Twitteru regulující přístup k jeho službám přichází jen několik dní poté, co společnost dočasně zavedla limit na počet denně zobrazených příspěvků. Ověření uživatelé si jich mohou zobrazit 6000 denně, neověření 600 a uživatelé s nově založeným neověřeným účtem pak 300 denně. Krok je podle Muska reakcí na to, že stovky organizací ze sítě Twitter „mimořádně agresivně“ extrahují data, což „službu degraduje pro normální uživatele“.

Oznámení vyvolalo na twitteru ostrou kritiku uživatelů a podle odborníků na reklamu podkopalo autoritu nové výkonné ředitelky Lindy Yaccarinové, která nastoupila do funkce minulý měsíc. Jak píše agentura Reuters, nové limity mají obzvlášť velký dopad na mezinárodní zpravodajské agentury, novináře a monitorovací služby, které zobrazují tisíce příspěvků denně.

TweetDeck

TweetDeck je desktopový Twitter klient. Stejně jako ostatní aplikace pro Twitter komunikuje s jeho API, čímž uživatelům umožňuje odesílat a přijímat tweety a zobrazovat profily uživatelů. S 19% podílem na trhu je to nejpopulárnější Twitterová aplikace pro odesílání nových tweetů, hned po webovém rozhraní s 45,70% podílem. Je kompatibilní se systémy Microsoft Windows i Mac OS X, s možnou ruční instalací na GNU/Linux. Verze pro iPhone byla vydána 19. června 2009.

Uživatelé si mohou program rozdělit do sloupců, zobrazující různé věci, například tweety od přátel. TweetDeck také spolupracuje s aplikacemi jako Twitscoop, 12seconds a Stocktwits, přičemž všechny mohou být zobrazeny ve vlastních sloupcích. Uživatelům také umožňuje rozdělit si lidi, které sledují, do různých skupin, což je pro hodně uživatelů užitečná funkce.

AN
Zdroje a obrázky: twitter; voi

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..