Chatovací robot Bard od Googlu nově v Česku

Bard nově v Česku. Chatbot od Googlu na vás bude i česky mluvit

Chatovacího robota Bard ve čtvrtek zpřístupnila společnost Alphabet, pod níž spadá i Google, v dalších zemích a je přístupný i v Česku. Tato generativní umělá inteligence (AI) vám bude odpovídat na vaše dotazy nejen v textové podobě ale přes hlasový výstup v našem mateřském jazyce.

Bard byl spušten již v únoru letošního roku, využívat ho ovšem mohli jen uživatelé na vybraných trzích. Od dnešního dne mohou využívat lidé tuto službu i v České republice, Bard je nově totiž dostupný už pro více než 40 jazyků. Patří mezi ně angličtina, arabština, bengálština, bulharština, čeština, čínština (zjednodušená/tradiční), dánština, estonština, finština, francouzština, gudžarátština, hebrejština, hindština, chorvatština, indonéština, italština, japonština, kannadština, korejština, litevština, lotyština, maďarština, malajálamština, maráthština, němčina, nizozemština, norština, perština, polština, portugalština, rumunština, ruština, řečtina, slovenština, slovinština, srbština, svahilština, španělština, švédština, tamilština, telugština, thajština, turečtina, ukrajinština, urdština a vietnamština.

Google každopádně zdůrazňuje, že Bard představuje stále ještě „experimentální službu“. Ve čtvrtek oznámená expanze nicméně nepředstavuje pouze vstup na nové trhy, ale také zpřístupnění nových funkcí, jako je kupříkladu již zmiňovaná možnost pustit si odpovědi formou mluveného slova.

Jak a kdo může Barda spustit

Vyzkoušet si chatbota Bard můžete přímo na jeho stránkách ZDE. K používání služby vám musí být alespoň 18 let. Také potřebujete osobní účet Google, který spravujete sami, nebo účet Google Workspace, pokud vám přístup ke službě Bard povolil administrátor.

Rozhraní Barda tvoří webová stránka oddělená od vyhledávače Google s prostorem, kam uživatel může zadat otázku. „Z testování Barda jsme se hodně naučili a dalším důležitým krokem k jeho vylepšení je získat zpětnou vazbu od více lidí,“ uvedli již dříve viceprezidenti Googlu Sissie Hsiaová a Eli Collins.

Webové prostředí služby Bard
Webové prostředí služby Bard

Tvůrci popisují Barda jako „kreativního a užitečného spolupracovníka, který pomáhá zvýšit produktivitu, vymýšlet nápady a podněcovat představivost“. Jde o přímou konkurenci pro fenomén jménem ChatGPT od společnosti OpenAI.

Musk plánuje vlastního chatbota

Google s novými funkcemi a zpřístupněním služby Bard nejen v Česku ale i na řadě dalších trzích přichází jen pouhý den poté, co vývoj vlastní generativní umělé inteligence oznámil americký vizionář Elon Musk, který založil nový startup xAI.

Tým xAI tvoří podle oficiálních webových stránek 12 lidí včetně Muska. Patří do něj kupříkladu Igor Babuschkin, bývalý inženýr společnosti DeepMind, Tony Wu a Christian Szegedy, kteří pracovali v Googlu, a Greg Yang, který působil v Microsoftu.

Bard

Bard je experiment založený na modelu PaLM 2 společnosti Google, který vám umožňuje spolupracovat s generativní umělou inteligencí. Jako kreativní a užitečný spolupracovník pomáhá Bard rozproudit vaši představivost, zvyšuje produktivitu a pomáhá realizovat nápady – ať už chcete pomoct s naplánováním dokonalé narozeninové oslavy a sepsáním pozvánky, vytvořením seznamu pro a proti u obtížného rozhodnutí, nebo zjednodušit složité téma.

Pokud vás zajímají techničtější podrobnosti, LaMDA je model založený na architektuře Transformer, průlomovém přístupu ke strojovému učení vynalezeném ve společnosti Google v roce 2017. Jazykový model se učí „čtením“ bilionů slov, která mu pomáhají zachytit vzorce tvořící lidský jazyk. Dokáže tak dobře předvídat, jak by mohly znít rozumné odpovědi.

Anděl Azazel; AN
Zdroje a obrázky: bard


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

2 komentáře: „Bard nově v Česku. Chatbot od Googlu na vás bude i česky mluvit“

  1. […] Bard nově v Česku. Chatbot od Googlu na vás bude i česky mluvit […]

  2. […] Bard nově v Česku. Chatbot od Googlu na vás bude i česky mluvit […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..