Google vyhledávač

Google jako výchozí vyhledávač je důležitý pro úspěch produktů, přiznal Pichai u soudu

Google jako výchozí vyhledávač pomáhá uživatele udržet u produktů této internetové firmy. V soudním procesu, který se společností Google vede americká vláda, to přiznal šéf podniku Sundar Pichai. Ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že Google ročně nezákonně platil deset miliard dolarů (přes 231 miliard Kč) výrobcům chytrých telefonů jako Apple či mobilním operátorům jako AT&T za to, že se stane výchozím vyhledávačem v jejich zařízeních. Google takovou interpretaci odmítá.

V antimonopolním sporu, který se podle agentury Reuters koná jednou za generaci, se rozhodne o tom, zda Google postupoval nezákonně ve snaze udržet si dominantní postavení na trhu internetového vyhledávání. Pokud vláda spor vyhraje, společnost bude patrně nucena opustit některé obchodní praktiky, které jí pomohly udržet se na vrcholu.

Šéfovi internetové společnosti byly předloženy případy, kdy firma tlačila na výrobce chytrých telefonů a mobilní operátory, aby Google byl jako výchozí vyhledávač výměnou za miliardy dolarů. „Platíme za výchozí nastavení. To je pravda,“ řekl Pichai. Dodal, že Google platí za „exkluzivní předinstalaci“ na jednotlivých zařízeních.

Právník ministerstva vnitra se Pichaie zeptal na poradu vedení Googlu z roku 2007. Apple tehdy žádal, aby si jeho uživatelé mohli v nové verzi prohlížeče Applu Safari vybrat vyhledávač. Právní zástupce také připomněl dobový dokument, podle nějž 75 % lidí nemění výchozí nastavení.

Díky svému vlivu v oblasti vyhledávání je Google velkým hráčem na reklamním trhu, který je jeho největším zdrojem příjmů. Firma se hájí tím, že nespokojení klienti mohou přejít ke konkurenci, což také někdy činí. Dohody o sdílení tržeb jsou podle Googlu legální.

AN
Zdroje a obrázky: Reuters; agentury; Google


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..