Bing vyhledávač společnosti Microsoft

Microsoft: Tvrzení společnosti Google o změně základního nastavení PC je klamné

Šéf firmy Microsoft Satya Nadella dnes řekl, že tvrzení společnosti Google o snadné změně základního nastavení počítačů a chytrých telefonů není pravdivé. Vypovídal totiž jako svědek u antimonopolního soudního sporu, který proti internetovému gigantu vede americké ministerstvo spravedlnosti. Resort tvrdí, že Google ročně nezákonně platil deset miliard dolarů (231 miliard Kč) výrobcům chytrých telefonů jako Apple a bezdrátovým operátorům jako AT&T a další za to, že se stane výchozím vyhledávačem v jejich zařízeních. Google to odmítá.

Google ovládá zhruba 90 % trhu s internetovým vyhledáváním. Díky tomu firmě plynou vysoké tržby z reklamy. Proti obvinění amerického resortu spravedlnosti se společnost hájí tvrzením, že základní nastavení lze snadno změnit. Microsoft se podle Nadelly pokoušel vyjednat, aby se jeho vyhledávač Bing stal výchozí branou na internet pro iPhony. Společnost Apple to ale odmítla.

„Změna výchozích nastavení je dnes nejjednodušší ve Windows a nejnáročnější na mobilu,“ konstatoval Nadella. „Ráno vstanete, vyčistíte si zuby a vyhledáte si něco na Googlu,“ řekl k všudypřítomnosti vyhledávače.

Kvalita nebo nezákonná činnost

Soudce Amit Mehta se Nadelly zeptal, proč by Apple měl přejít na Bing, když je tento produkt Microsoftu méně kvalitní. Tato otázka podle Reuters naznačuje, že by se soudce mohl klonit k názoru, že dominance Googlu stojí na kvalitě prohledávače, a nikoli na nezákonné činnosti.

Nadella odpověděl, že softwaroví inženýři Microsoftu „by byli schopni propast v kvalitě překlenout“, pokud by měli přístup k množství vyhledávacích dotazů, které zadávají uživatelé iPhonů.

Hlavní právník Googlu John Schmidtlein poukázal na řadu příležitostí, kdy byl Bing základním vyhledávačem, ale uživatelé přešli na Google. Microsoft podle Schmidtleina udělal řadu strategických chyb, které vedly k tomu, že Bing nezískal uživatele. Firma nedostatečně investovala do serverů a softwarových inženýrů a ušlo jí, jaká revoluce se odehrává v oblasti chytrých telefonů, řekl právník.

Soupeření gigantů

Pokud jde o umělou inteligenci (AI), velké technologické firmy se nyní snaží vybudovat rozsáhlé knihovny obsahu pro trénování svých velkých jazykových modelů (LLM). „Když se nyní setkávám s vydavateli, říkají, že Google nám dá tolik a tolik, a získá tak exkluzivitu. A této nabídce je pak třeba se vyrovnat,“ řekl Nadella.

Nadella se stal generálním ředitelem Microsoftu v roce 2014, tedy dlouho poté, co technologický gigant čelil federální antimonopolní žalobě. Tento soudní boj, který začal v roce 1998 a skončil urovnáním v roce 2001, donutil Microsoft ukončit některé obchodní praktiky a otevřel dveře společnostem, jako je Google.

Poté, co se Google, založený v roce 1998, stal předním vyhledávačem, začala dvojice dotčených firem soupeřit. Obě mají prohlížeče, vyhledávače, e-mailové služby a řadu dalších služeb. Nedávno se z nich stali rivalové i v oblasti AI. Microsoft mimo jiné investoval značné prostředky do OpenAI, která spustila ChatGPT, a Google vybudoval chatbot Bard.

AN
Zdroje a obrázky: Reuters; Bing


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Microsoft: Tvrzení společnosti Google o změně základního nastavení PC je klamné“

  1. […] Microsoft: Tvrzení společnosti Google o změně základního nastavení PC je klamné […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..