Vesmírný dalekohled Euclid - ESA zveřejnila první snímky vesmíru - Euclid’s view of spiral galaxy IC 342

Vesmírný dalekohled Euclid – ESA zveřejnila první snímky vesmíru

Evropská kosmická agentura (ESA) zveřejnila první snímky vesmíru, které pořídil její vesmírný dalekohled Euclid. Podle agentury se dosud nikdy nepodařilo zachytit vesmír tak ostře v takovém rozsahu.

Na záběrech je vidět například oslnivá mlhovina Koňská hlava, dosud neviděné vzdálené galaxie a vířící masy hvězd zachycených v nejmenším detailu. Pět snímků, které zveřejnilo Evropské středisko vesmírných operací v německém Darmstadtu, jsou „ohromující a připomínají nám, proč je důležité pronikat do vesmíru, abychom se dozvídali více o záhadách kosmu“, uvedl šéf ESA Josef Aschbacher.

„Ještě nikdy předtím nedokázal teleskop pořídit tak dokonale ostré astronomické snímky tak rozsáhlé části oblohy a nahlédnout tak daleko do vesmíru,“ uvedla ESA, která chce takto shromáždit údaje o miliardách galaxií, mimo jiné pro výzkum temné hmoty a temné energie. Tyto dva jevy jsou pro kosmologii záhadou, odhaduje se však, že mají zásadní vliv na celý vesmír – bez nich vědci totiž nedokáží vysvětlit, jak vesmír funguje.

Jeden snímek zachycuje kupu galaxií v souhvězdí Perseus. Podle ESA jde o „revoluci pro astronomii“. Ukazuje 1000 galaxií kupy a více než 100.000 vzdálenějších galaxií v pozadí. Mnohé z těchto bledých galaxií dosud nebylo možné spatřit.

„Jsou ještě krásnější a ostřejší, než jsme mohli doufat a ukazují nám mnoho dosud neviditelných elementů v dobře známých oblastech blízkého vesmíru,“ řekl vědec René Laureijs z projektu Euclid.

Vesmírný dalekohled Euclid

Sonda Euclid odstartovala do kosmu 1. července z mysu Canaveral na Floridě na nosné raketě Falcon 9 společnosti SpaceX. Hlavní součástí sondy je teleskop s vysokým rozlišením, vybavený dvěma kamerami. Jedna zachycuje viditelné světlo, druhá infračervené záření.

Posláním dvoutunové sondy, pojmenované po řeckém matematikovi Euklidovi, je sestavení trojrozměrné mapy vesmíru, která má zahrnovat dvě miliardy galaxií a jednu třetinu nebeské klenby. Mise Euclid v hodnotě 1,4 miliardy eur (asi 34 miliard Kč) je naplánována na šest let.

AN
Zdroje a obrázky: ESA; ESA/Euclid (CC BY-SA 3.0 IGO)


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..