Gmail - Pozor, Google začal mazat neaktivní účty

Čistka spuštěna. Google začal mazat neaktivní účty

Google začal počátkem prosince kvůli bezpečnosti mazat neaktivní uživatelské účty, což jsou dle firmy ty, ke kterým se nikdo nejméně dva roky nepřihlásil. Toto plánované a avizované mazání se týká pouze osobních účtů, nedotkne se tedy účtů s aktivním YouTube kanálem, s existujícím peněžním kreditem či vlastníků aplikace v obchodě Google Play. Uživatelé s neaktivními účty dostanou před samotným smazáním upozornění na e-mail i na záložní e-mailovou adresu pro obnovení. Kolik účtů bude v Česku zrušeno, nedokáže firma podle mluvčí Alžběty Houzarové říci.

Společnost Google bude mazat obsah v Gmailu, Dokumentech, Disku, Meetu, Kalendáři a Fotkách Google. Gmail je v České republice dvojkou na trhu, poštovní schránku u něj má 21 % uživatelů, jedničkou je Seznam, kde má svůj e-mail téměř 65 % Čechů. Pro marketéry tak gmailové kontakty představují důležitou část databáze, na kterou míří obchodní a marketingové zprávy.

„Naše interní analýza ukazuje, že u opuštěných účtů je nejméně desetinásobně menší pravděpodobnost, že mají nastaveno dvoufázové ověření, než u účtů aktivních. To znamená, že tyto účty jsou často zranitelné, a jakmile je účet kompromitován, může být zneužit k čemukoli od krádeže identity až po šíření nežádoucího nebo dokonce škodlivého obsahu, jako je spam,“ uvedla viceprezidentka Google Ruth Kricheli.

Dá se čekat zvýšená míra vrácení e-mailů poštovním serverem

Mazání předcházelo několik oznámení majitelům účtů. Za neaktivní účet je považovaný takový, u kterého nikdo dva roky neotevřel e-mailovou schránku, nepřečetl si e-maily nebo nepoužil Google Drive. Případně z přihlášeného účtu nebylo vyhledávání přes Google, sdílení fotografie, stažení aplikace či přihlášení k aplikaci třetí strany.

Akce Googlu může zvýšit míru vrácení e-mailů poštovním serverem příjemce v marketingových kampaní. „Tato akce patří mezi tzv. hard bounce a označuje e-maily, které byly vráceny odesílateli z trvalého důvodu. Nevyřazení těchto adres pak má další zásadní negativní dopad na reputaci odesílatele a tím i na doručitelnost rozesílky v budoucnu,“ upozornil zakladatel mailingové společnosti Mailkit Jakub Olexa.

Google – Zásady pro neaktivní účty

Účet Google umožňuje pomocí jednoho uživatelského jména a hesla přístup do většiny služeb Google, například do Google Ads, Gmailu a YouTube.

Neaktivní účet Google je účet, který nebyl 2 roky použitý. Společnost Google si vyhrazuje právo smazat neaktivní účet Google včetně jeho aktivity a dat.

Tyto zásady se vztahují na váš osobní účet Google. Tyto zásady se nevztahují na účet Google, který byl pro vás nastaven v rámci práce, školy nebo jiné organizace.

Google si také vyhrazuje právo smazat data ve službě, pokud jste v ní 2 roky nebyli aktivní. Každá služba má vlastní zásady pro neaktivitu.


Jak Google definuje aktivitu

Používaný účet Google je považován za aktivní. Aktivita může zahrnovat tyto akce, které provedete, když jste přihlášeni k účtu Google:

  • Čtení nebo odesílání e-mailů
  • Použití Disku Google
  • Sledování videa na YouTube
  • Sdílení fotky
  • Stažení aplikace
  • Použití Vyhledávání Google
  • Přihlášení přes Google do aplikace nebo služby třetí strany

Aktivita na účtu Google souvisí s účtem, ne se zařízením. Akce můžete provádět na všech platformách, kde jste přihlášeni k účtu Google, například na telefonu.

Pokud máte v zařízení nastaveno víc účtů Google, je třeba, aby žádný z nich nezahálel déle než 2 roky.

AN
Zdroje a obrázky: Google; remix Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..