Threads - Textová sociální síť společnoti Meta (dříve Facebook)

Meta spustila sociální síť Threads už také v EU, tedy i v Česku

Meta Platforms dnešního dne spustila svou sociální síť Threads už také v Evropské unii, což znamená, že je dostupná i v Česku. Meta chce svou sítí konkurovat síti X (dříve Twitter) amerického miliardáře Elona Muska. Společnost Marka Zuckerberga zahájila provoz sítě Threads již začátkem července, v EU ovšem spuštění sítě odložila, a to kvůli nejistotě ohledně přísné unijní regulace internetových služeb.

„Dnes zpřístupňujeme Threads v dalších zemích v Evropě. Vítejte všichni,“ napsal v příspěvku na síti Threads krátce před 12:00 SEČ šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg.

Příspěvek Marka Zuckerberga na sociální síti Threads oznamující zpřístupnění i v Evropě
Příspěvek Marka Zuckerberga na sociální síti Threads oznamující zpřístupnění i v Evropě

Firma spuštění služby Threads v Evropě, tedy i v Česku, do té doby oficiálně neoznámila, pouze umístila na domovskou stránku sítě počítadlo, které ukazovalo, že vynulováno bude právě v poledne středoevropského času. Meta je rovněž vlastníkem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp.

Zuckerberg v říjnu uvedl, že síť Threads alespoň jednou měsíčně využívá téměř 100 milionů uživatelů. Dodal, že podle jeho názoru by se počet uživatelů do několika let mohl vyšplhat až na jednu miliardu.

40 milionů nových uživatelů

„Rozšíření do Evropy je důležitým testem dlouhodobé životnosti sítě Threads,“ uvedla nedávno nezávislá analytička technologického sektoru Debra Aho Williamsonová. V příštím roce by podle ní mohla síť díky spuštění provozu v EU získat zhruba 40 milionů nových uživatelů.

Síť X – 540 milionů uživatelů

Elon Musk na konci července uvedl, že počet uživatelů, kteří alespoň jednou měsíčně využívají jeho síť X, dosáhl nového maxima a překročil 540 milionů. Musk, který je nejbohatším člověkem na světě a šéfem podniku na výrobu elektromobilů Tesla, koupil síť loni v říjnu za 44 miliard dolarů (zhruba bilion Kč). Tehdy se ještě nazývala Twitter.

Za Muskova působení se mimo jiné uvolnila pravidla pro psaní příspěvků. Musk propustil většinu zaměstnanců podniku, včetně lidí zodpovědných za odstraňování problematického obsahu, a obnovil účty, které byly dříve zablokovány, o čemž v některých případech nechal rozhodnout uživatele skrze ankety. Každopádně obavy ohledně nedostatečné regulace obsahu a některé Muskovy kontroverzní výroky vedly k tomu, že řada inzerentů se od sítě X distancovala.

AN
Zdroje a obrázky: Threads; remix Pixabay

Komentáře

Jeden komentář: „Meta spustila sociální síť Threads už také v EU, tedy i v Česku“

  1. […] Meta spustila sociální síť Threads už také v EU, tedy i v Česku […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..