Ecommerce - e-shopy - internetové obchody (Ilustrační obrázek)

Obrat e-shopů v Česku meziročně klesl o 6%. Snížil se i jejich počet

Obrat e-shopů loni v Česku meziročně klesl o 6% na 185 miliard korun. Snížil se i počet internetových obchodů, a to o 200 na 49.900. Obrat i počet e-shopů klesl druhý rok po sobě. Nejlepšího výsledků loni české e-shopy dosáhly v posledním čtvrtletí, kdy po třech čtvrtletích poklesu jejich obrat meziročně vzrostl o 2%. Vyplývá to z tiskových zpráv on-line vyhledávač Heureka a Asociace pro elektronickou komerci (APEK).

„Za první tři měsíce loňského roku jsme měli meziroční propad o 13%, kdy jsme se stále potýkali s vysokou inflací a nedařilo se ani dřív oblíbeným povánočním výprodejům. Naději na návrat k přirozenému růstu jsme dostali po druhém kvartálu, který skončil 8% v poklesu,“ uvedl generální ředitel Heureka Group David Chmelař. Předpoklady se však nenaplnily a ve třetím čtvrtletí podle něj obrat českých e-shopů klesl proti roku 2022 o 11 %. „S očekáváním jsme vyhlíželi závěr roku, který patří v e-commerce mezi ty vůbec nejsilnější, a skutečně jsme se dočkali nejlepšího výsledku za celý rok,“ řekl.

Obrat e-shopů v ČR klesl podruhé za sebou
Obrat e-shopů v ČR klesl podruhé za sebou

Počty e-shopů klesají již druhým rokem

Druhým rokem klesl v ČR i počet internetových obchodů. „Na druhou stranu se opět potvrdila schopnost adaptace většiny českých internetových obchodů, které se dokázaly s náročnou situací vyrovnat a do roku 2024 budou vstupovat s optimismem,“ uvedl výkonný ředitel APEK Jan Vetyška.

Počet e-shopů v ČR loni opět klesl
Počet e-shopů v ČR loni opět klesl

Největší zájem je o elektroniku

Také v minulém roce se na internetu největšímu zájmu těšila elektronika. Její podíl na celkovém obratu e-shopů činil 22%. Proti roku 2019 před koronavirovou pandemií je to ale pokles o tři procentní body, vyplývá ze zprávy. Naopak nárůst ve srovnání s rokem 2019 zaznamenala kategorie drogerie a zdraví, a to o dva procentní body na loňských osm procent. K vyhledávaným produktům patřily například prací prášky nebo přípravky do myčky.

Ke kategoriím, které loni ve srovnání s rokem 2022 na internetu rostly nejvíce, patřily sedací soupravy či sněhové frézy. Zájem o ně se zvýšil více než dvojnásobně. Shodně o 33% narostly také veterinární přípravky a bazény. Naopak největší pokles, o 75%, zaznamenaly elektrocentrály. S 56% následovaly krbová kamna a s 47% kotle.

AN
Zdroje a obrázky: Heureka; APEK; Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Obrat e-shopů v Česku meziročně klesl o 6%. Snížil se i jejich počet“

  1. […] Obrat e-shopů v Česku meziročně klesl o 6%. Snížil se i jejich počet […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..