Betaverze chatbota Grok spuštěna xAI pro vybrané uživatele

xAI chce vybrat od investorů 6 miliard USD, aby mohl konkurovat OpenAI

Start-up xAI zaměřený na umělou inteligenci (AI), jenž patří šéfovi automobilky Tesla Elonu Muskovi, chce vybrat od globálních investorů až 6 miliard dolarů (zhruba 136 miliard Kč). xAI tak hodlá být konkurencí pro společnost OpenAI, kterou podporuje firma Microsoft. Elon Musk vede v posledních týdnech především rozhovory s investory v Hongkongu a v asijských zemích. Píše o tom s odkazem na své zdroje britský deník Financial Times (FT).

Musk tímto záměrem hodlá zvýšit hodnotu xAI na 20 miliard dolarů. Kromě firem v Hongkongu oslovil podle zdrojů listu i státní investiční fondy na Blízkém východě a investory v Japonsku a v Jižní Koreji.

Shánět peníze pro americkou firmu zaměřenou na umělou inteligenci (AI) v Hongkongu, kde sílí vliv Číny, ale může být v čase rostoucího geopolitického napětí náročné, podotýká FT. Vláda Spojených států loni zakázala některé americké investice do čínských firem na umělou inteligenci včetně podniků v Hongkongu.

Společnost xAI v prosinci minulého roku představila chatbota Grok, jako konkurenta ChatGPT od OpenAI či Barda od Googlu. Trénuje ho na textech zveřejňovaných na sociální síti X, tedy bývalém Twitteru, která americkému miliardáři a podnikateli také patří. Díky čerstvým informacím ze sítě X může chatbot uživatelům dávat aktuálnější informace než chatovací nástroje od konkurence, uvádí britský deník.

AN
Zdroje a obrázky: FT; remix Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..