Logo Meta Platforms

Meta poprvé ve své historii vyplatí akcionářům dividendu

Společnost Marka Zuckerberga Meta Platforms, která provozuje kupříkladu sociální sítě Facebook, Instagram či Threads, vyplatí akcionářům poprvé ve své historii dividendu. Firma ve čtvrtém čtvrtletí ztrojnásobila čistý zisk na více než 14 miliard dolarů (zhruba 320 miliard Kč) ze 4,7 miliardy dolarů před rokem. Meta to oznámila v tiskové zprávě. Akcie podniku reagovaly na zprávu výrazným růstem, krátce po jejím zveřejnění si připisovaly zhruba 15 %.

Meta uvedla, že akcionářům vyplatí čtvrtletní dividendu ve výši 50 centů na akcii. Dodala, že schválila program zpětného odkupu vlastních akcií v hodnotě 50 miliard dolarů. „Měli jsme dobré čtvrtletí, protože naše komunita a podnikatelské aktivity pokračovaly v růstu,“ uvedl šéf firmy Mark Zuckerberg.

Společnost Meta je majitelem sociálních sítí Facebook, Instagram a Threads či komunikační služby WhatsApp. Čtvrtletní tržby společnosti se meziročně zvýšily o 25 % na 40,1 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle společnosti LSEG odhadovali v průměru na 39,2 miliardy dolarů. V celém loňském roce společnost Meta zvýšila čistý zisk o 69 % na 39,1 miliardy dolarů. Její celoroční tržby vzrostly o 16 % na 134,9 miliardy dolarů.

„Meta potvrdila další kvartál v řadě jak oživení příjmů z reklamy, tak lepší ziskovost díky efektivnějšímu řízení nákladů. Tržby i zisk na akcii skončily nad očekáváním analytiků,“ uvedl analytik XTB Štěpán Hájek. „O vysoké kvalitě výsledků vypovídá fakt, že se společnost poprvé v historii rozhodla vyplatit dividendu ve výši 0,5 USD na akcii,“ dodal.

AN
Zdroje a obrázky: Meta; Pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..