Kyberzločinci Hackeři Kyberkriminalita

Kyberkriminalita je jednou z nejstrměji rostoucích trestných činností

Kyberkriminalita je jednou z nejstrměji rostoucích trestných činností v Česku ale i jinde ve světě. Zatímco v roce 2016 tvořila kyberkriminalita zhruba 2 % evidovaných trestných činů v České republice, v loňském roce to bylo už 11 %. Podle odborníků jde ale zhruba o desetinu kybernetických trestných činů, které se v zemi stanou, řekl na tiskové konferenci ke Dni bezpečnějšího internetu ředitel odboru prevence kriminality ministerstva vnitra Michal Barbořík.

Loni v Česku policie podle statistik evidovala 19.592 trestných činů spáchaných v kyberprostoru. „Odborníci celkový počet těchto případů odhadují mnohem výš. Tvrdí se, že registrovaná kyberkriminalita je jen desetiprocentní špičkou obrovského ledovce, který se ukrývá pod hladinou dohledu oficiálních orgánů,“ řekl Barbořík. Podotkl, že v kyberprostoru se neodehrávají jen podvody, ale také například zneužívání dětí či šíření nenávisti.

Počet kybernetických útoků roste

Roste podle něj i počet kybernetických útoků. „Vedle klasických útoků čelíme stále více útokům za použití krádeže či zneužití identit, zneužití lidských slabin, ale i tzv. deepfake útoků s využitím umělé inteligence,“ uvedl ředitel.

Umělá inteligence má podle něj velký potenciál řadu věcí pro lidi zjednodušit, ale má i řadu rizik, včetně rizik bezpečnostních. „Dá se očekávat, že prostřednictvím umělé inteligence a stále dokonalejších deepfake podvrhů, poroste využívání falešných identit, vytváření podvodných webových stránek, provádění kybernetických útoků, ale i zneužívání politiků, umělců, odborníků a dalších osobností k vytváření dezinformací, kampaní na ovlivňování veřejného mínění, propagandu, ale i destabilizaci vnitřní bezpečnosti,“ řekl Barbořík.

Základní pravidla práce s AI

Ministerstvo vnitra proto podle něj připravilo leták, který upozorňuje na základní pravidla práce s umělou inteligencí. Technologie není podle Barboříka třeba se bát, je ale nutné dodržovat základní zásady – zodpovědnost, ochranu osobních údajů a bezpečné sdílení informací. Zpracovalo také metodického průvodce pro pracovníky obcí, obecních policií a další cílové skupiny ve školním prostředí, kde pracovníkům mimo jiné přibližuje, jak bojovat proti kyberšikaně nebo kybergroomingu.

Bezpečnost na internetu

Podle Martina Kožíška z CZ.NIC je pozitivní zprávou, že v Česku vzniká velké množství materiálů, které se týkají bezpečnosti na internetu, a to nejen pro děti, ale také například pro seniory. Projekt Safer Internet Centrum, jehož je CZ.NIC součástí, podle něj loni uskutečnil řadu přednášek. Nabídl také školám program na otestování bezpečnosti jejich webových stránek. Podle Kožíška stránky škol nebyly dostatečně zabezpečené. „Žádná škola neprošla s čistým štítem, byly tam školy, kde jsme se dostali k citlivým údajům žáků, k platebním metodám,“ upozornil Kožíšek.

Ve spolupráci s policií a mobilními operátory vytvořilo Safer Internet Centrum příručku pro rodiče, kteří kupují svým dětem první mobil. Rodičům přiblíží základní problémy spojené s mobily a jejich bezpečností, poradí jim také jak telefon nastavit. Připravilo knížku pro děti a instagramový kanál.

Na linku STOPonline.cz, jejímž cílem je dlouhodobě zaznamenávat a následně znepřístupňovat nelegální obsah na internetu, loni lidé podle ministerstva vnitra nahlásili 3700 případů nelegálního obsahu. Podle ministerstva počet nahlášených případů meziročně stoupl.

AN
Zdroje a obrázky: MVČR; Prevence kriminality; Bezpečný internet; Stop online; Pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..