Logo mobilního operátora T-Mobile

Společnosti T-Mobile loni klesl provozní zisk o téměř devět procent

Mobilnímu operátorovi T-Mobile loni klesl provozní zisk o 8,8 % na 11,27 miliardy korun. Tržby stouply o 1,9 % na 30,695 miliardy Kč. Výsledky ovlivnila stagnace ekonomiky, protiinflační opatření i výrazný růst cen. Počet zákazníků meziročně vzrostl o 1,6 % na 6,523 milionu. Spotřeba dat v mobilní síti narostla o 39,3 % a počet uživatelů T-Mobile TV se zvýšil o 12,2 % na 266.000 uživatelů. Investice společnosti v ČR přesáhly tři miliardy korun.T-Mobile to oznámil v tiskové zprávě.

Optické sítě

T-Mobile pokračoval ve výstavbě a modernizaci optické sítě. Optiku nabízí půl milionu domácností ve více než 140 městech a obcích. Díky spolupráci s partnerem pak internet s rychlostí až jeden Gbit/s může využít více než milion domácností. V srpnu operátor dokončil převedení celé přístupové sítě na standard XGS-PON, což umožnilo zahájení testování datových přenosů rychlostí až osm Gbit/s na vybraných místech v Olomouci.

„Budování optické sítě patří k našim dlouhodobým a zásadním investičním projektům. Ostatně jde o přípravu infrastruktury pro další rozvoj internetového připojení na následující desítky let. Pevně věříme v postupnou digitalizaci byznysu i dalších oblastí, nejen průmyslu, ale třeba i státní sféry, školství či zdravotnictví,“ uvedl zastupující generální ředitel Vladan Peković.

Magenta Moments

Česká republika se stala první zemí, kde skupina Deutsche Telekom spustila v aplikaci Můj T-Mobile nový zákaznický program Magenta Moments. Přináší řadu nabídek operátora i partnerů. T-Mobile také jako první český mobilní operátor umožnil zákazníkům v rámci roamingu využívat službu Apple Watch Connection (AWC).

V rámci rozvoje divize T-Business pro firemní zákazníky vloni operátor zahájil výstavbu nového křídla datového centra DC7. Čtyři nové datové sály nabídnou rozlohu 1400 metrů čtverečních a kapacitu až 780 serverových míst. Jde o investici zhruba 800 milionů korun.

Meziroční souhrn (2023):
  • Celkový počet zákazníků meziročně mírně stoupl o 1,6 %, na 6,523 milionu
  • Počet uživatelů předplacených karet klesl o 4,9 % na 1,861 milionu
  • Počet migrací předplacených karet do paušálních tarifů: 123 089
  • Spotřeba dat v mobilní síti stoupla o 39,3 %
  • Počet uživatelů zákaznického programu Magenta Moments: 653 518
  • Počet diváků T-Mobile TV vzrostl o 12,2 % na 266 000
  • Investice v ČR přesáhly 3 miliardy korun
  • Meziroční růst tržeb stoupl o 1,9 % na 30,695 miliardy korun
  • EBITDA (AL) pokles o 8,8 % na 11,267 miliardy korun

AN
Zdroje a obrázky: T-Mobile; T-Mobile (F)

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..