Laptop - Netflix (Ilustrační obrázek)

Netflix byl loni v ČR nejužívanější streamovací službou, druhé Voyo

Netflix byl loni v České republice nejvíce využívanou placenou streamovací službou, druhé bylo Voyo. Službu Netflix si předplácely zhruba dvě třetiny z 2,8 milionu všech uživatelů. Za platformou Netflix následovalo Voyo, které nedávno ohlásilo 650.000 uživatelů v ČR a na Slovensku. Na dalších místech pak skončily HBO Max, Disney+ a Prima+. Uvedla to společnost Atmedia, která na českém trhu zastupuje zhruba 30 tematických TV kanálů.

Za hlavními hráči podle ředitele marketingu Atmedia Pavla Müllera následují služby jako SkyShowtime, Amazon Prime Video, FilmBox+ nebo CANAL+, u kterých podíl diváků nepřekračuje jednu desetinu všech uživatelů placených video služeb.

Placené služby typu Netflix, HBO Max nebo Disney+ jsou nejoblíbenější mezi zástupci generací Z a Y, tedy lidmi ve věku 15 až 24 let a 25 až 34 let, kde mají podíl okolo 61 %. „Podle aktuálních výsledků našeho výzkumu Atmedia index využívá aktivně placené služby video on demand 63 % lidí ve věku 15 až 24 let a 60 % lidí ve věku 25 až 34 let, což jsou v porovnání s jakoukoliv jinou věkovou skupinou nejvyšší procenta,“ doplnil Müller. S přibývajícím věkem podle něj sledování placených VoD služeb klesá. V druhé polovině roku 2023 je využívalo 39 % lidí ve věku 35 až 54 let a 19 % ve skupině 55 až 69 let.

„Nejmladší generace dává často přednost digitálním platformám, které jim nabízí personalizovaný obsah a flexibilitu ve sledování videoobsahu – seriály a filmy chtějí sledovat kdykoliv a kdekoliv. Proto jsou u nich velmi oblíbené placené VoD služby, ale také například zpětné sledování televizních pořadů,“ dodává Pavel Müller.

Celkový počet předplatitelů v druhém pololetí minulého roku proti jeho začátku klesl zhruba o 150.000 na 2,8 milionu, tedy asi 42 % populace starší 15 let. Přesto byl meziročně o dva procentní body vyšší.

AN
Zdroje a obrázky: Atmedia; Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..