Vesmír (Ilustrační foto)

„Žila rychle a zemřela mladá“ jedna z nejmladších a nejvzdálenějších galaxií

„Žila rychle a zemřela mladá“ jedna z nejmladších a nejvzdálenějších galaxií, kterou prozkoumaly dva týmy odborníků s pomocí Webbova teleskopu. GN-z11 – výjimečně zářivá galaxi existovala, ale též nejspíše zanikla už v dobách, kdy byl vesmír ještě v plenkách. Agentura Reuters vesmírný systém přirovnala k americkému herci Jamesi Deanovi, který razil heslo „Žij rychle, zemři mladý“.

„Zdá se, že život galaxie byl rychlý a intenzivní, ale pak náhle přestala tvořit hvězdy,“ uvedl astrofyzik Tobias Looser z Cambridgeské univerzity, hlavní autor studie publikované v odborném časopise Nature.

„V prvních několika stech milionech let své historie byl vesmír bouřlivé a aktivní místo, s velkým množstvím plynu, který poháněl utváření hvězd v galaxiích. Proto je tento objev obzvlášť podivuhodný a zajímavý,“ dodal Looser. Náš vesmír je nyní starý zhruba 13,8 miliardy let.

Objevená galaxie je relativně malá, obsahuje možná 100 milionů až jednu miliardu hvězd. To by ji řadilo do stejné kategorie k trpasličí galaxii Malý Magellanův oblak, která se nachází poblíž naší Mléčné dráhy, stále však tvoří hvězdy. GN-z11 vědci mohli pozorovat pouze v jednom okamžiku v minulosti a je podle nich tedy možné, že tvorbu hvězd znovu obnovila.

Když tvoření nových hvězd ustane, stane se z galaxie tak trochu hvězdný hřbitov. „Stávající hvězdy umírají a nové je už nenahrazují,“ uvedl Looserův kolega z Cambridge a spoluautor studie Francesco D’Eugenio. Vysvětlil také, že nejkratší životnost mají nejhmotnější hvězdy, které jsou nejjasnější.

„Jak nejžhavější hvězdy umírají, barva galaxie se mění z modré – barvy žhavých hvězd – na žlutou až červenou – barvu nejméně hmotných hvězd,“ uvedl D’Eugenio.

Při pohledu hluboko do vesmíru a času dva týmy používající vesmírný teleskop Jamese Webba NASA/ESA/CSA studovaly výjimečně zářící galaxii GN-z11, která existovala, když byl náš 13,8 miliardy let starý vesmír starý pouze cca 430 milionů let - Galaxie GN-z11 "Žila rychle a zemřela mladá"
Při pohledu hluboko do vesmíru a času dva týmy používající vesmírný teleskop Jamese Webba NASA/ESA/CSA studovaly výjimečně zářící galaxii GN-z11, která existovala, když byl náš 13,8 miliardy let starý vesmír starý pouze cca 430 milionů let – Galaxie GN-z11 „Žila rychle a zemřela mladá“

Hvězdy jako Slunce žijí 10 miliard let

„Hvězdy o hmotnosti Slunce žijí přibližně deset miliard let. Pokud tato galaxie přestala tvořit hvězdy v době, kdy jsme ji pozorovali, nezbyly by v ní dnes žádné hvězdy podobné Slunci. Hvězdy mnohem méně hmotné než Slunce však mohou žít biliony let, takže by svítily ještě dlouho poté, co se tvorba hvězd zastavila,“ dodal odborník.

Vědci se domnívají, že pozorovaná galaxie utvářela hvězdy po 30 až 90 milionů let, načež náhle přestala, tudíž na ní sedí zmiňované heslo „Žila rychle a zemřela mladá“. Nyní se snaží vědci zjistit, proč se tak událo.

Teleskop Jamese Webba

Vesmírný teleskop Jamese Webba pozoruje vesmír ze vzdálenosti 1,5 milionu kilometrů od Země už více než dva roky. Zařízení, dosud nejvýkonnější svého druhu, je projektem amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), Evropské kosmické agentury (ESA) a kanadské vesmírné agentury CSA a dokáže pozorovat mnohem vzdálenější, a tedy starší objekty a systémy, než jeho předchůdce Hubbleův dalekohled.

AN
Zdroje a obrázky: esawebb; Reuters; Pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..