Podcasty - Podcasting (Ilustrační foto)

Za podcasty Češi utrácejí stále více peněz

Za podcasty utrácejí Češi stále více peněz. Průměrná částka, kterou loni měsíčně Češi zaplatili za odebírání podcastů, stoupla meziročně o 5 % na 148 Kč. Průměrná délka jedné podcastové epizody se prodloužila o 5 minut na 41 minut. Jeden uživatel měsíčně v průměru zhlédne či poslechne 777 minut audiovizuálního obsahu, tedy bezmála 12 hodin. Vyplývá to z údajů podcastové platformy Forendors. Rozdělení peněz mezi tvůrce a nejrůznější platformy a aplikace nespecifikovala.

V Česku je podle autora projektu České podcasty Dana Tržila okolo 7000 podcastů, z toho těch aktivních, které mají alespoň jednu novou epizodu v letošním roce, je přibližně 1700.

Za podcasty Češi utrácejí stále více peněz

Většina Čechů, kteří si předplácejí podcasty, je věrna jednomu tvůrci. Přibližně 94 % za obsah platících Čechů odebírá jeden podcast, okolo 5 % si pak předplácí dva podcasty. Nejvíce obsah konzumují v květnu, říjnu a listopadu, nejméně se naopak podcasty poslouchají kvůli vánočním svátkům v prosinci.

Trh z placeným obsahem ještě nenarazil na strop

„Trh s placeným obsahem stále ještě nenarazil na svůj strop a dále roste. Každý měsíc se počet předplatitelů stabilně zvyšuje,“ uvedla spoluzakladatelka platformy Forendors Denisa Hrubešová. Průměrný uživatel si podle Hrubešové jednoho tvůrce předplácí v průměru 303 dny, tedy přibližně deset měsíců. Podcasty jsou mírně oblíbenější u žen, které mají mezi uživateli podíl 53 %.

Podle loňského průzkumu poslouchá alespoň jednou týdně podcasty více než pětina české internetové populace. Nejobvyklejším prostředím kde podcasty Češi poslouchají je domov, a to při relaxování nebo před spaním. Nejobvyklejší je poslech podcastů přes mobilní aplikace, které využívá 58 % uživatelů.

Forendors

Forendors je platforma, která propojuje tvůrce a jejich publikum. Platformou to ale nekončí. Pomáhá tvůrcům nejen na jejich tvůrčí cestě, ale i s budováním komunity. U Forendors najdete prostor pro své nápady, tvorbu i pro své publikum.

Jak to funguje

Zaregistrujete se

Projdete velmi jednoduchou a rychlou registrací, vyplníteš svůj profil a rovnou nastavíte výši předplatnéno pro vaše podporovatele.

Začnete tvořit obsah

Nesejde na tom, jestli jste kovaní v módě, vaření, novinařině, gamingu nebo jestli třeba točíte videa o tom, jak správně cvičit. Nepochybně umíte něco, co někdo jiný neumí, tak to nabídnete světu a necháte si za to zaplatit. Vyberete si pro svůj obsah až tři tarify předplatného, přidáte popisky a jdete si pro publikum! Nebudou vás zdržovat schvalováním, jen rychle mrknete na zásady komunity. Pro všechny případy, znáte to.

Získejte publikum

Můžete sdílet svůj Forendors profil napříč vašemi sociálními sítěmi, mluvit o něm a vybudovat si komunitu. Výdělek si následně zajistíte díky předplatitelům, kteří vám budou přispívat měsíčně. A nebojte – jednorázovou podporu příspěvku zvládá platforma též. O vašem osudu nerozhodují algoritmy či reklama, ale pouze to, jak dokážete lidi zaujmout.

České podcasty

Když chcete najít nový podcast, jste na Českých podcastech správně. České podcasty jsou největší a nejnavštěvovanější tuzemská podcastová platforma. Jinými slovy – kdo není na Českých podcastech, jako by nebyl.

Objevujte

České podcasty tě provedou světem českých podcastů. Pokud chcete objevit nové, zajímavé hlasy, inspirativní pořady, neotřelé myšlenky a zábavné tvůrce, najdete je na ČP na pár kliknutí. Nebo vám je rovnou doporučíme na klíč – podle podcastů, které sis již oblíbil.

Můžete zazářit

Jestli jste tvůrce, budete konečně pořádně slyšet. Váš podcast bezplatně představíme tisícům lidí, kteří chodí na České podcasty každý den. A navrch ČP mají v rukávu i spoustu placených možností, jak vás slušně zviditelnit. Bude to jízda!

Můžete spolupracovat

O podcastech ČP vědí nejvíc. Nechlubí se, je to fakt – mají unikátní data o posluchačích a blízké vztahy s mnoha podcastery. Velkými i malými. A navrch – mají Dana Tržila. Dan v Česku podcasty rozjížděl a má je v malíčku. Pokud řešíte, jak ve firmě využít podcasty naplno, ukáží vám, co všechno je možné – od vlastního obsahu až po spolupráci s jinými tvůrci.

AN
Zdroje a obrázky: Forendors; České podcasty; Pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..