Konec platnosti očkování

Konec platnosti očkování se u prvních lidí blíží. Může se ztížit cestování

U nejdříve očkovaných osob, tedy seniorů, učitelů či zdravotníků, nastane v příštích měsících konec platnosti očkování. Platnost certifikátu o plném očkování je stanovena na 270 dní. V České republice se započalo s vakcinací v prosinci minulého roku a někteří jedinci byli plně očkování již v prvních měsících roku letošního. Plné očkování po dobu 270 dní uznávají i mnohde v zahraničí, a to by mohlo českým občanům ztížit cestování.

Konec platnosti očkování

Již v podzimích měsících bude nejdříve očkovaným lidem postupně končit platnost očkování. To by mohlo komplikovat situaci kupříkladu těm, kteří by se rádi vydali za lyžováním do Alp. O délce platnosti očkování se ovšem diskutuje jak v České republice, tak i v zahraničí. Například české Ministerstvo zdravotnictví prozatím počítá s tím, že třetí dávku by obdržely ohrožené skupiny, o tzv. cestovatelích zatím nic neříká.

Rakousko

Rakousko omezení platnosti očkování nastavilo v půli srpna a v současné době se o nějakém prodloužení termínu nediskutuje. Naopak se předpokládají některá zpřísnění a plánuje se očkování třetí dávkou. Za předpokladu pokračujícího nárůstu počtů nakažených v Rakousku by mělo na podzim dojít ke zpřísnění pravidel pro vstup do nočních podniků, do těch by nově mohli jen očkovaní. Zimní sezóna se každopádně kvapem blíží a cestovatele by mohlo potkat nemilé znepříjemnění při jejich touze po lyžařských radovánkách.

Chorvatsko

Prošlé očkování nastane u čechů v podstatě až po hlavní sezóně, neboť první osoby byly v Česku očkované koncem loňského prosince a druhou dávku dostaly letos v únoru. Variantou v případě, že nastane konec platnosti očkování, je absolvování PCR testu na jeho území a čekání jeden den v izolaci na tyto výsledky.

Konec platnosti očkování a třetí dávka

Jako úplně první stát ve světě začal třetí dávkou očkovat Izrael, a to již v červenci, Spojené státy se na totéž chystají příští měsíc. Česká vláda prozatím rozhodla, že preventivní testy na Covid-19 budou od září nadále zdarma. Testy před zájezdem do ciziny ovšem znamenají určitou komplikaci, co se týče objednání termínu na odběrném místě v čase krátce před odjezdem i samotnou procedurou a následným čekáním na výsledek.

Nedostatek kapalného kyslíku ohrožuje SpaceX

Kapalný kyslík potřebují přednostně nemocnice pečující o své pacienty s Covid-19. V USA je tedy jeho nedostatek, to by mohlo komplikovat a ohrožovat starty raket společnosti SpaceX. Tekutý kyslík využívají jako součást paliva i další provozovatelé raket. Společnost Elona Muska již pozastavila vypouštění dalších internetových satelitů Starlink, jako důvod ovšem uvedla přidávání laserů do těchto přístrojů.

AN

Úvodní obrázek: Pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..