Elon Musk Twitter

Vyhrocený týden kdy se Musk pokusil koupit Twitter. Jak to dopadne?

Elon Musk se pokusil koupit Twitter, ovšem tato snaha o ovládnutí sociální sítě se dle mnohých odborníků jeví jako velmi nejistá. Co se stalo a jak to vše dopadne? To vám dnes na AzaNovinách zrekapitulujeme a nastíníme možnosti dalšího vývoje.

Jak to začalo

Poté, co Musk oznámil, že se v tichosti stal největším akcionářem Twitteru, zahájil tento týden nabídkou v podstatě „“nepřátelského převzetí“ a nabídl odkup sociální sítě za 43 miliard dolarů. Představenstvo Twitteru v pátek reagovalo oznámením , že zavede plán, který by mohl zastavit nebo zabránit Muskově pokusu o převzetí sociální sítě.

Ovšem odborníci tvrdí, že další vývoj je obtížn předvídatelný, řekla to kupříkladu Alma Angotti, expertka na dodržování předpisů SEC z Guidehouse Consulting ve Washingtonu. Mezi mnoha možnostmi vývoje figurují i ty, kdy by mohl Musk odvolat svojí nabídku, vyhodit své stávající akcie Twitteru, anebo pokračovat ve své snaze převzít společnost.

Jak by mohlo vše dále probíhat v kauze, kdy se Musk pokusil koupit Twitter? Provedeme si malou rekapilaci a také se zamyslíme u některých z nejstěžejnějších otázek ohledně Muskova pokusu o, pravda překvapivou, akvizici.

Co se tedy doposud stalo

Dne 4. dubna Musk v podání americké komisi pro cenné papíry (SEC) odhalil, že nakoupil akcie Twitteru téměř za 3 miliardy dolarů , čímž se stal největším akcionářem platformy s podílem 9,2 %. Krátce poté ho ovšem předstihla skupina Vanguard, která nyní vlastní 10,3 % společnosti.

Musk dále nabídl přímý nákup Twitteru za cenu 54,20 dolaru za akcii (o 38 % vyšší než u Twitteru z 1. dubna, poslední obchodní den před zveřejněním jeho podílu ve společnosti). Generální ředitel Tesly a SpaceX též uvedl, že toto byla jeho „konečná nabídka“. I když se zdá, že Twitter je připraven dohodu odmítnout, Musk by stále mohl koupit další akcie společnosti na otevřeném trhu nebo získat podporu akcionářů v případě hlasování.

Jack Dorsey, zakladatel a bývalý generální ředitel Twitteru, v pátek v tweetu že takové překvapivé nákupy byly pro společnost vždy rizikem. „Jako veřejná společnost byl Twitter vždy ‚na prodej‘,“ řekl. „To je skutečný problém.“

Aby Twitter takovému odkupu zabránil, zavedl poměrně vzácnou metodu zvanou „jedovatá pilulka“. V tomto časově omezeném ujednání o právech akcionářů mohou pak stávající akcionáři nakupovat akcie s výraznou slevou, aby aby se rozředily podíly nových investorů a ochránili své vlastnictví.

Zastaví plán Twitteru Muskův nákup?

Podle plánu „jedovaté pilulky“ by Musk musel utrácet stále větší množství peněz, aby si udržel většinový podíl ve společnosti. Teoreticky by hotovost nepřátelského investora nakonec došla, ale v praxi to může být složitější, když se vezme v potaz, že se vede souboj s nejbohatším mužem světa.

Plán „jedové pilulky“ Twitteru vstoupí v platnost pouze tehdy, pokud Musk (nebo jakýkoli jiný případný kupec) získá více než 15% podíl ve společnosti. Protože je toto zatížení tak vysoké, takové plány byly spuštěny jen párkrát v historii, řekl Alon Kapen, podnikový právník s odbornými znalostmi v oblasti dodržování předpisů SEC. „Žádný racionální kupující by vědomě nepřekročil tuto hranici,“ řekl.

Musk však již naznačil, že by mohl být ochoten tuto hranici překročit, a odmítl nabídku Twitteru na výkonné místo ve správní radě, která je podmíněna tím, že jeho vlastnický podíl na Twitteru zůstane pod 14,9 %.

Jaké jsou záměry Muska a myslí to vůbec vážně?

Musk je známý svými bláznivými nápady, neuctivými veřejnými prohlášeními a neočekávanými obchodními rozhodnutími. Tudíž zpochybňovat jeho kroky, ptát se zda jsou zda-li je Musk myslí opravdu vážně, je v jeho případě věru legitimní.

Nebylo by to poprvé, co byl Musk přistižen při blafování. V roce 2018 skvěle tweetoval, že vezme Teslu do soukromého vlastnictví, a prohlásil, že si k tomu zajistil financování, což SEC zpochybňuje. Tento krok ho stál 20 milionů dolarů ve vyrovnání s SEC, díky čemuž slíbil, že bude předem prověřovat tweety týkající se Tesly (opatření, z jehož porušení byl od té doby několikrát obviněn).

V incidentu v roce 2018 Musk ocenil akcie Tesly na 420 dolarů za akcii. Jeho nabídka na koupi Twitteru tento týden byla oceněna na podobně drzých 54,20 dolaru za akcii. Takové nabídky vedou mnohé k přemýšlení, zda to pro Muska není jen všechno vtip, anebo je to jakási strategie, řekla Karen Kornbluh, expertka na technologickou politiku z German Marshall Fund. „Má tuto obrovskou platformu a udržuje ji tím, že dělá neočekávané a bláznivě vypadající věci,“ řekla. „Často se zdá, že má z chaosu prospěch.“

Bohatá historie Muska na Twitteru

SEC ho vyšetřovala kvůli jeho tweetům z roku 2018 ohledně převzetí Tesly do soukromí a znovu ho vyšetřuje kvůli nedávným obviněním z obchodování zasvěcených osob souvisejících s jeho tweety. I když se zdá, že tyto zkušenosti vyvolaly osobní mstu proti Twitteru, Muskovy problémy nejsou nutně univerzální.

„Povrchně se zdá, že tvrdí, že každý by měl mít možnost říkat na Twitteru, co chce, což je pro některé atraktivní argument,“ řekla Kornbluh. „Ale toto je speciální případ – jde o dodržování předpisů SEC, ne o svobodu slova.“

Experti na občanská práva bili na poplach kvůli Muskem kontrolovanému Twitteru zaměřenému na „svobodu projevu“. Samozvaný „absolutista svobody projevu“, vyzval ke zrušení zásad a postupů moderování obsahu platformy, což je vyhlídka, kterou nezisková skupina Muslim Advocates označila za „extra znepokojující“. „Online nenávistné projevy jsou vážnou hrozbou pro marginalizované komunity v zemi a často se promítají do offline útoků,“ řekl Sumayyah Waheed, hlavní politický poradce Muslim Advocates.

Představy Muska o struktuře Twitteru

Pokud jde o strukturu Twitteru, Muskovy představy jsou jasné a zřetelné. Twitter by považoval za soukromý, ale zároveň též tweetoval , že „se bude snažit udržet tolik akcionářů v privatizovaném Twitteru, jak to umožňuje zákon“.

Obecněji řečeno, někteří obhájci občanských práv tvrdí, že epizoda Musk ukazuje, jak technologické společnosti a ti, kdo je ovládají, mají příliš velkou moc nad miliony uživatelů. Elon Musk řekl, že vezme společnost do soukromí a udělá z ní útočiště pro „svobodu slova“.

„Uživatelé platforem sociálních médií by neměli podléhat rozmarům bombastických miliardářů, kteří jsou odtrženi od reality a postrádají jakýkoli skutečný závazek ke svobodě projevu, rasové spravedlnosti a demokracii,“ řekla Jessica J González, spolupředsedkyně výkonné ředitelky neziskové organizace pro sociální spravedlnost Free Press.

Co to znamená pro probíhající americké vyšetřování Muska?

Muskovy pokusy koupit Twitter přicházejí ve chvíli, kdy je již pod drobnohledem jednání s SEC. „Zdá se, že SEC cílí na Elona Muska a Teslu kvůli neústupnému vyšetřování z velké části proto, že pan Musk zůstává otevřeným kritikem vlády,“ napsal minulý měsíc v dopise Muskův právník Alex Spiro.

Muskovy problémy na Twitteru by mu mohly způsobit bolení hlavy v konfrontaci s SEC. Svůj podíl na Twitteru Elon Musk nezveřejnil v požadovaném časovém rámci, což znamená, že mu bude téměř jistě hrozit pokuta. Kromě toho bude SEC pravděpodobně zkoumat, zda skutečně měl finanční prostředky na přímý nákup Twitteru, když tento týden učinil nabídku.

Jak nakonec vše skončí, to se patrně budeme muset nechat překvpit. Možná nás pár dílčích překvapení ještě čeká. A co vy, čtenáři AzaNovin, chtěli byste, aby Musk převzal Twitter? Anebo mu v jeho choutkách na převzetí má tato sociální síť zabránit?

AN
Zdroje a obrázky: twitter; theguardian; remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..