Common Hypersonic Glide Body - Test americké hypersonické rakety i napodruhé selhal

Test americké hypersonické rakety i napodruhé selhal

Poslední test americké hypersonické rakety selhal poté, když během testu celého systému došlo k „anomálii“, uvedl Pentagon. Jedná se již o druhý test střely tohoto typu, jenž skončil nezdarem. Pokud jde o vývoj hypersonických zbraní, pak evidentně USA výrazně zaostává za svými konkurenty Ruskem a Čínou.

Nejnovější test americké hypersonické rakety proběhl v Pacific Missile Range Facility na Havaji, měl odpálit Common Hypersonic Glide Body na vrcholu dvoustupňového raketového posilovače. Posilovač je navržen tak, aby spustil systém a urychlil jej na hypersonickou rychlost přesahující Mach 5, v tomto okamžiku se kluzné těleso oddělí a využije svou rychlost k dosažení cíle. „Po zažehnutí zkušebního aktiva došlo k anomálii,“ uvedl tiskový mluvčí Pentagonu Tim Gorman. Tato anomálie zabránila ministerstvu obrany v dokončení celého testu.

„Zatímco ministerstvo nebylo schopno shromáždit data o celém plánovaném profilu letu, informace shromážděné z této události poskytnou zásadní poznatky,“ dodal mluvčí Pentagonu Tim Gorman. Dále ovšem Gorman žádné další podrobnosti o povaze anomálie ani o tom, v jaké fázi testu k ní došlo, neuvedl.

USA zaostává za Ruskem a Čínou

Pentagon kladl zvýšený důraz na vývoj hypersonických zbraní poté, co se zákonodárci začali obávat, že USA zaostávají za čínským a ruským programem. V loňském roce Čína úspěšně otestovala hypersonickou zbraň, která obíhala kolem zeměkoule, než zasáhla svůj cíl. Nedávno se Rusko stalo prvním státem na světě, který kdy použil hypersonické zbraně přímo ve válce, když vypustilo své rakety Iskander a Kinzhal na Ukrajině.

Neúspěch , o kterém poprvé informovala agentura Bloomberg, je další překážkou pro USA v závodě ve vývoji a nasazení hypersonických zbraní, ačkoli USA provedly úspěšné testy jiných hypersonických programů.

I předchozí test americké hypersonické zbraně selhal

Předchozí test Common Hypersonic Glide Body, společného projektu námořnictva a armády, skončil též předčasně, když selhala nosná raketa. Tento test, který byl proveden v říjnu v tichomořském kosmodromu na Aljašce, nepoužil dvoustupňový raketový posilovač, který je navržen jako součást systému. Místo toho použil jiný booster, ale selhání znamenalo, že test neposkytl data o Common Hypersonic Glide Body, klíčové komponentě potřebné k vývoji hypersonické zbraně.

Hypersonic Air-breathing Weapon Concept

USA se dosud podařilo odpálit pouze tzv. Hypersonic Air-breathing Weapon Concept vyrobený agenturou DARPA. Tento test Spojené státy dva týdny zamlčovaly, aby se vyhnuly eskalaci napětí s Ruskem, když se prezident Joe Biden chystal odcestovat do Evropy. Nutno však dodat, že HAWC podle dostupných informací zdaleka nedokáže dosáhnout takové rychlosti, jako Common Hypersonic Glide Body a rakety Ruska nebo Číny.

AN
Zdroje a obrázky: cnn; bloomberg; warriormaven


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Test americké hypersonické rakety i napodruhé selhal“

  1. […] Test americké hypersonické rakety i napodruhé selhal […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..